Ingatlan bérbeadása KATA mellett magánszemélyként?

Tisztelt Könyvelők!
Kérdésem a következő...
KATA vállalkozóként vásárolnék ingatlant (üzlethelyiséget), ezt az ingatlant én bérbeadhatom-e magánszemélyként ezt jelezve a NAV felé és annak bevételét az szja-ban bevallanám. Azzal tisztában vagyok, hogy mint KATA vállalkozó nem adhatok bérbe ingatlant.

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Judit!

Természetesen, semmi akadálya, hogy magánszemélyként adja bérbe az ingatlant. Arra viszont figyeljen, hogy bár a kata 12 milliós keretébe ez a bevétel nem számít bele, viszont az áfa alanyi mentes 12 milliós keretébe beleszámít (ha alanyi mentes katás persze).

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Ha szeretné elkerülni, hogy áfa tekintetében a bevételek összeadódjanak, akkor javaslom a katás Bt. megalapítását! A bt. jogi személy, Ön pedig magánszemély. Magánszemélyként bérbeadhat, a cég pedig végzi a tevékenységen Önön keresztül, azt amit eddig is végzett. Ön egy jogi személy tagja lesz, aki nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá és katázhat a személyesen közreműködő beltagja.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ