Kft. alapítás külföldi munkaviszony mellett

Tisztelt könyvelők!

Több kérdéssel fordulnék önökhöz.
Lehetséges-e egyszemélyes kft.-t alapítanom, miközben külföldön (EGT tagállam) alkalmazotti jogviszonyban állok, ha igen, akkor milyen havi költségekkel számolhatok? A társaság ügyvezetését nem munkaviszonyban látnám el.

0 pont pont pont

3 válasz

Lehetséges igen. Ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban is elláthatja nulla forintért.

2 pont pont pont

Tisztelt Rajmund!
Kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy mi kérnénk Öntől egy a külföldi jogviszonyára vonatkozó igazolást. Illetve egy illetőségigazolást is.
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Tisztelt Kérdező! A válasz egyszerű.
Amennyiben Ön megbízási jogviszonyban látja el a Kft. ügyvezetését és a kft egyszemélyes akkor ön társas vállalkozónak minősül és járulékfizetésre kötelezett. Abban az esetben nem kell az ügyvezetőnek megbízási jogviszony után járulékot fizetni, ha nem egyedül tag a kft.-ben és így nem minősül társas vállalkozónak. Ebből szokott sajnos nagyon szokszor vita lenni a NAV-nál ugyanis. A többes jogviszony kérdése. Amennyiben más EGK tagállamban biztosított, akkor viszont szigorún az A1-es igazolás birtokában -tehát nem szabadon megfogalmazott, mert formai kötöttségek vannak, és nem munkaviszonyos, mert munkaviszonyban mindig jár a bér, akkor nem kell adót és járulékot fizetnie.
Tehát a helyes út: megbízási jogviszony és A1-es az igazolás ami szükséges.
Így is társas vállalkozónak minősül, de mentesül az adó és járulékfizetés alól. A bevallások alól viszont nem.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ