Katás bt.-ből kft.

Kedves Válaszadó!

Katás bt.-ből szeretnénk kft.-t létrehozni. Milyen lépései vannak, milyen költségekkel kell számolni, illetve mi a legkedvezőbb számára a továbbiakban?

Köszönettel,
Balázs

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Balázs!
Fel kell venni a leltárokat a Bt-vel kapcsolatban, majd azt egy könyvvizsgálóval hitelesíttetni kell, meg kell csinálni a cégformaváltást (a kft-nél adózási módot kell választani). Ügyvéd is fog kelleni hozzá, aki a cégbíróság felé jelenti a változásokat. Költségek tekintetében a könyvvizsgáló és az ügyvéd költsége, ezen kívül 15 ezres cégbejegyzési illeték. Természetesen a bt-vel kapcsolatban be kell adni a záróbevallásokat, átalakulással kapcsolatos dokumentumokat, az új kft-nek a változásbejelentéseit, stb, de ezt a könyvelője fogja intézni nagy valószínűséggel. Arra figyeljen még, hogy amikor kilép a kata hatálya alól, utána a kft-re a számviteli törvény fog vonatkozni, ami azt generálja, hogy például el kell készíttetni a kötelező szabályzatokat is.

2 pont pont pont

Javaslom, mindenképpen beszélje meg a részleteket a könyvelőjével.

0 pont pont pont

Kedves Balázs!
Ha mikrogazdálkodói beszámolót választ, akkor plusz szabályzatok nem kellenek, viszont a nyitómérleget csak könyvvizsgáló hitelesítheti. A kata bevételi nyilvántartásból átkerül a számviteli törvény hatálya alá, ahol leltár alapján nyitómérleget kell készíteni és könyvvizsgálóval hitelesítettni, ezt követően pedig kell egy könyvelő mindenképp, amennyiben az árbevétel a 10 millió forint meghaladja, akkor pedig nem választás kérdése, hanem kötelező. Célszerű az ügyvédnél már a könyvelő is jelen legyen, hiszen nagyon szoros teammunkáról van szó.
Üdvözlettel:
Mart László

2 pont pont pont

Kedves Balázs!
Annyi megjegyzés az előzőekhez, hogy 10 milliós éves árbevétel fölött regisztrált mérlegképes könyvelő kell, nem elég, hogy mérlegképes könyvelő legyen.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ