KATA esetén: jövedelembe beleszámít versenytilalmi díjként korábbi munkaviszonyból származó jövedelem?

Kedves Szakértők!

Felmondási időmet töltöm, és vállalkozást tervezek indítani. 2020-as évben egyéni vállalkozóként, KATA-t terveznék kezdésnek (de ez még nem eldöntött). Korábbi munkáltatóm munkaszerződésben rögzített feltételek mellett élt a versenytilalmi korlátozással, így 12 hónapig versenytilalmi díjat fizet részemre (ellentételezésként), melyből a 15%-os szja-t le fog vonni, illetve a munkáltatóm megfizeti a további adókat. A kérdésem az lenne, hogy ez a versenytilalmi jövedelem is beleszámít az alanyi adómentes 12M éves határba?
Továbbá külföldre (EU területén) EUR termékértékesítés KATA-val lehetséges, vagy mindenképp szükséges ehhez már egy kft.?

Segítségüket és válaszukat köszönöm!
Üdvözlettel,
Zs.

1 pont pont pont

3 válasz

Nem számít bele a kata keretbe a díjazás. És természetesen katás ev is számlázhat külföldre euróban, semmi akadálya.

2 pont pont pont

Kedves Júlia!
Ha az EU-ba is szeretne számlázni, akkor közösségi adószámot kell kérnie, ezt megteheti rögtön az induláskor is. Amelyik hónapban keletkezik EU-s bevétele, arról a hónapról áfa bevallást kell beadni, még ha alanyi adómentes jogállású is, és az EU-n belüli értékesítésről A60-as összesítő nyilatkozat beadására is kötelezett lesz.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Kedves Szakértők!
Köszönöm szépen a visszajelzésüket!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ