Termék eladása EU-n-n kívülre

Jó napot!
Kft.-vel Magyarországon vásárolt terméket szeretnénk értékesíteni EU-n kívülre. Termékbeszerzéskor az áfá-t megfizetjük, de az általunk kiállított számlát áfásan kell kiállítani, vagy mentesen? Az áfa visszatérítésnek mi a menete? Van-e valamilyen értékhatár, van-e maximálva a visszaigényelhető áfa összege?
Köszönöm a válaszokat!

0 pont pont pont

3 válasz

Véleményem szerint a könyvelője tudni fogja mi a teendó, bízzon a tudásában.

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!

A kérdés korrekt megválaszolásához sokkal több információra lenne szükség a kft-ről, mint annyi, hogy egyszerűen egy belföldi társaságról beszélünk. NAGYON általánosan és főszabályként az mondható el, hogy a belföldön beszerzett áru ÁFÁ-ját visszaigényelhetik (ha áfa alá be van jelentkezve a cég). Havonta/Negyedévente az ÁFA bevallásban kell levonható ÁFA-ként szerepeltetni, göngyölíteni, és ha meghaladja a visszaigényelhető ÁFA az 1 millió Ft-ot, akkor lehet kérni annak kiutalását az adóhatóságtól. Értékesítés: Ha EU-n kívülre értékesítenek (megint csak nagyon általános szabályt írok!!), akkor arra nem kell ÁFÁT felszámítani, azonban rá kell írni a bizonylatra, hogy "ÁFA területi hatályán kívüli értékesítés". Az ÁFA bevallásban ezt is szerepeltetni kell!
Ha további kérdése lenne, keressen meg: 06-30/630-9108 Pappné Király Mariann

0 pont pont pont

Kedves Zsuzsanna!

Az Áfa törvény értelmében a terméknek a Közösség területén kívülre történő értékesítése adómentes ha az alábbi feltételek fennállnak.
Az értékesített terméket 90 napon belül ki kell léptetni a Közösség területén kívülre, melyet a vámhatóság igazol.
A terméket az értékesítéstől nem lehet használni.
Ha a terméket a beszerző fuvarozza el, nem lehet belföldön letelepedett adóalany.
Az értékesítéssel kapcsolatban beszerzett termék áfája visszaigényelhető, éves áfa bevallás esetén ha az 50 e Ft-ot eléri , negyedéves bevallás esetén ha legalább 250 e Ft, és havi áfa bevallás esetén az 1 millió Ft értékhatárt elérésével.
Az áfa a bevallás beérkezésétől számítva 30 nap elteltével, vagy 1 millió Ft felett 45 nap múlva kiutalható az áfa, ha az adózó a számlák ellenértékét a bevallás benyújtásáig megfizette.
Egyéb esetben 75 napon belül kell kiutalni az áfát.

Üdvözlettel: Kornsee Gabriella

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ