Adószámos magánszemély - Freelance

Tisztelt Hölgyem/Uram,
Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy nappali tagozatos tanuló vagyok (januártól szakmai gyakorlatomat fogom tölteni), viszont szívesen vállalnék mindemellett munkákat ahogy időm engedi, olyan portálokon, mint a Fiverr vagy a Freelancer, viszont egyéni vállalkozói kiváltásán azért nem gondolkoztam mert nem tudnám mindig garantálni, hogy dolgozni fogok ilyen formában illetve, hogy az el is érné a 25e ft-ot minden hónapban.
Ezért azon gondolkodtam, hogy adószámos magánszeméllyé válnék, ez ilyen módon lehetséges? Illetve minek kellene még a legjobban utána néznem ezzel kapcsolatban/mire kell figyelnem? Milyen adófizetési kötelezettségek vannak ilyenkor illetve nappali tagozatos diákként is végezhető? A tevékenység pl fordítás, szövegírás lenne.
Valószínűleg külföldre számláznék nagy részben, ilyenkor az adófizetési kötelezettség hogy működik?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv,
Rebeka

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Rebeka!
Egy munka nem attól rendszeres, hogy mindig eléri a 25 ezer forintot. Adószámos magánszemélyként végezhet időnként munkát. Mivel jelenleg nappali tagozatos hallgató, így állandó fizetési kötelezettsége nem keletkezik. A határon átnyúló, vagyis nem magyar ügyfeleknek végzett szolgáltatás több kérdést is felvet. Ha EU-n belüli szolgáltatásról van szó, akkor rendelkeznie kell közösségi adószámmal. Ha alanyi adómentes (12 millió éves bevétel alatt választható), akkor is kell áfa bevallást és összesítő nyilatkozatot beadni havonta a nem magyar ügyfeleket érintő ügyletekről, az EU-s szolgáltatásokról kell összesítő nyilatkozat. Az adózás is változó lehet, 15 % szja-t kell fizetni, de a 17,5 % szocho-t Önnek, vagy kifizető esetén a kifizetőnek kell fizetni. Ez már az szja bevallást is bonyolultabbá teszi.
Mivel ez egy korántsem egyszerű terület, ezért érdemes mindenképpen egy hozzáértő könyvelőt megbíznia. Sok a buktató és speciális szabály. Ha valaki csak magyar ügyfeleknek dolgozik, akkor viszonylag egyszerűbb a képlet.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

3 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ