Táppénz, KATA

Sziasztok!

Ha főállás mellett KATA-s egyéni vállalkozó vagyok, és így havi 25 ezer Ft-okat fizetek a NAV-nak, és most fél évig úgy néz ki, hogy táppénzen leszek, akkor a munkahelyemtől megkapom az alapbérem 60%-át. Ez így rendben van, de a táppénz ideje alatt vállalkozhatok? Állíthatok ki számlákat stb.? Köteles vagyok bejelenteni a táppénzt vagy lehet például olyat, hogy a vállalkozásnál nem jelentem be a táppénzt és fizetem továbbra is a 25 ezer forintokat, a munkahelyemtől meg megkapom a 60%-os táppénzt? Beteg vagyok, de a betegség mellett korlátozottan ugyan, de tudnék vállalkozni. Más, hogy a munkahelyemen nem tudok emelgetni stb., de más az hogy a vállalkozásban le tudok ülni a számítógép elé. Tehát a főállást most tényleg pihentetnem kell, de a vállalkozást még tudnám vinni és szeretném is. Vagy ilyen esetben, ha nem lennék KATA-s, akkor űzhetném táppénz mellett az ipart?

Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Dániel,

Annak, aki egyidejűleg több biztosítással járó jogviszonnyal rendelkezik (mint Ön, aki főállás mellett egyéni vállalkozó, és most mindegy, hogy katás, vagy más adózási módot választott), a keresőképtelenséget, a táppénzfolyósítás időtartamát és a táppénz összegét jogviszonyonként kell megállapítani.

Amennyiben az orvos a keresőképtelenséget kizárólag a főállása tekintetében állapította meg, az egyéni vállalkozói tevékenységét a táppénz folyósításának időtartama alatt Ön teljesen jogszerűen folytathatja.

Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy fordított esetben kissé más lenne a helyzet. Ugyanis a nem főállású kisadózóra nem terjed ki a biztosítás, így a havi 25 ezer forintos kata megfizetésével semmilyen társadalombiztosítási ellátásra sem szerezhető jogosultság.
Magyarán ez annyit jelent, hogy amennyiben a betegsége nem a főállás ellátásában, hanem a vállalkozói tevékenységben akadályozná, ebben a kisadózói minőségben nem lenne jogosult táppénzre, pusztán a keresetéből kellene gazdálkodnia. Persze most nem ez az eset áll fenn.

További sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert
könyvelő, TB ügyintéző

2 pont pont pont
  • +1  Teljes körű, világos válasz.
    2019.12.04. V.Ferenc

Kedves Dániel!
A 25 ezer Ft kata semmilyen biztosítási jogviszonyt nem tartalmaz, tehát sem TB-t, sem nyugdíjat, így Ön ezzel ezekre nem szerez jogosultságot. Ha a főállásában táppénzes lesz, mert nem tudja a munkáját elvégezni, de a vállalkozásában a betegség nem akadályozza, akkor azt nyugodtan végezheti a táppénz mellett.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont

Én azért vigyáznék ezzel, mert ha a nav-nál a szálak összeérnek, feltételezhetik, hogy táppénzcsalo.

-1 pont pont pont

Kedves Dániel!
A táppénzt azért kell minden jogviszonyban külön-külön kérni, mert nem biztos, hogy ha az egyik munkát nem tudja ellátni, akkor a másikat sem. A táppénzt nem a NAV ítéli meg, hanem a TB, mégpedig a beküldött táppénzes igazolás alapján, tehát a NAV nem fogja Önt táppénzcsalónak tekinteni, mert nem ez a dolguk.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ