KATA adózás

Röviden leírva az alábbi problémában szeretném a tanácsukat kérni.

Hozzátartozóm KATA-s, ÁFÁ-s egyéni vállalkozó 2018. 01. 01.-től. A 2018. évi anyagának a rendezése közben jöttem rá, hogy elkövetett egy szarvashibát, kiállított egy számlát ingatlan bérbeadásról. Katásként ilyen tevékenységből bevételt nem szerezhet. Hogyan lehetne megoldani ezt a problémát, hogy ne zárják ki a katából ?

Szükségem lenne egy szakember jóváhagyására, hogy jó irányba haladok a megoldással. Önellenőrizni a 2018 évi KATA, valamint az ÁFA bevallását és magánemberként (1853) adózza le a bérbeadásból származó jövedelmét.
Az eredeti számlát sztornózzuk, a teljesítés dátuma 2018, a sztornó számla kelte viszont 2019.
Bevételi pénztárbizonylaton elismeri az összeg átvételét.
A bérleti szerződést vállalkozóként írta alá! A bérlő kifizetőnek minősül!
Bizonytalan vagyok a megoldást illetően, nagyon hálás lennék az útmutatásukért!

Köszönettel: Marika

0 pont pont pont

7 válasz

Kedves Kolléga!
Azt javaslom, hogy a katás bevételi bevallást önellenőrizd, vedd ki a bérbeadási számlát belőle. Áfa bevalláshoz ne nyúlj, ha csak erről van szó. A számlát sztornózd és készítsetek újat, vagy javítsátok a "kisadózó" megjelölés kerüljön le az adószámmal együtt, helyette az adóazonosító kerüljön föl rá. Az adóalany a kifizető felé tegyen nyilatkozatot, az adóelőleg megállapítása előtt az elismert költségekről, ennek hiányában 10 % lesz a ktg. Amennyiben a kifizető nem vonja le az Szja-t, akkor nektek kell, más vonni úgy se kell már egy ideje. Tedd be a bevétel az Szja bevallásba és a költségeket is, jövedelemre pedig számold rá a 15 %-t és fizettesd be az ügyféllel! Tehát az ingatlan bérbeadásból származó bevétel ne a katás bevételek között, hanem az Szja-s bevételek között szerepeljen '53-as bevallás A lap 7. és 8. sor.
Mart László

1 pont pont pont

Egy kis kiegészítés. Nav-nal be kell jelenteni az adóazonosító számon, hogy bérbeadási tevékenységet összevonandó jövedélemként kíván adózni. T19101E nyomtatványon. Mivel a bejelentést visszamenőlegesen nem tudja csinálni mindenképpen javaslom a számla stornírozasat, azaz helyesbítő számla kiállítasát, az eredeti teljesítési idővel.
Mivel magánszemélyként fogja a bérbeadást csinálni, ha a kifizető magánszemély nem cég, akkor nincs szükség számlára, elég bevételi pénztarbizonylatot kiallítani, vagy számlát helyettesítő okmányt. A többi mint fent.

2 pont pont pont

A bérleti szerződést is módosítani kell.

0 pont pont pont

Kedves Mart László !
Nagyon köszönöm a gyors választ ! Még egy kérdésem lenne, az ÁFÁ-val kapcsolatban.
A vállalkozó 2019. 01. 01.- től kilépett az Áfa körből. Az eredeti 2018.-as számlát sztornózom,
a helyesbítő számlát 2019.-es dátummal állítom ki magánszemélyként alanyi mentesen.
Az ÁFA bevallást is önreviziózom ?
Üdvözlettel: Marika

0 pont pont pont

Elméletileg nem is állíthatott volna ki számlát bérbeadásról egyéni vállalkozóként, mivel a tevékenységi körei közt sem szerepel a bérbeadási tevékenység. Így a bérbeadásról áfás számlát sem állíthatott ki, mivel gondolom az sem lett bejelentve a NAV felé, hogy bérbeadásra választja az áfa kört, ennek hiányában pedig a bérbeadás áfa mentes tevékenység. Tehát mindenképpen sztornózni szükséges a bérbeadási számlát.

1 pont pont pont

Ugy látom sok minden nem világos, így nem fogja tudni megoldani a kérdést. MAr többen leírtuk mit kellett volna és mit kell tenni, ha nem szakember lehet ez túl bonyolult. Javaslom Keressen fel egy könyvelőt személyes konzultáció végett.
Sós Józsefné

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Még egy fontos: az ingatlant bérbevevő cégnek (kifizetőnek minősül, mint írta) az eredeti bevallási időre önellenőriznie kell a 1808-as bevallását, az ingatlan bérbeadást be kell jelentenie és az szja-t be kell fizetnie a NAV-nak.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ