KATA adózás

Tisztelt Könyvelők!
Segítséget szeretnék kérni a következőkben: KATA adózó bt. bevétele novemberben meghaladja a 12 millió Ft-ot. Magyarországra nem állít ki számlát, csak EU-s számla kibocsátása van. Alanyi mentes a cég. A 40% adót megfizeti a 12 millió feletti rész után.
ÁFÁ-ssá válik-e az összeghatár túllépésekor akkor is, ha nincs belföldi árbevétele?
Ha átlépi a 12 milliós értékhatárt, akkor maradhat-e 2020-ban is KATA adózó?
Segítségüket előre is köszönöm szépen.
Tisztelettel: M.

1 pont pont pont

5 válasz

Tisztelt Kolléga!

Az EU-s ügyletek (közösségen belüli termékértékesítések és szolgáltatás nyújtások) nem töltik az alanyi mentes keretet.
2020 - ra maradhat a KATA szerinti adózás
, mert pusztán a 12 M Ft bevételi határ meghaladásával nem esik ki belőle az adóalany.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

A KATA teljesen független az Áfa-tól. A kettő együtt nyugodtan működhet!

V.András

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

A kérdésből nem derül ki, hogy a bevétel termékértékesítésből, vagy szolgáltatás nyújtásából származik-e, pedig ez fontos az alanyi mentes értékhatár megállapításánál. Abból kell kiindulni, hogy hol van az ÁFA törvény szerinti teljesítési hely. Erre a törvény tartalmaz általános és különös szabályokat is. Termékértékesítéskor általános szabály szerint a teljesítési hely ott van, ahol a termék az értékesítés teljesítésekor ténylegesen van. Alanyi mentes közösségen belüli termékértékesítése (kivéve az új közlekedési eszköz értékesítését), alanyi mentességére tekintettel lesz mentes ügylet, nem azért mert közösségen belüli értékesítés. ez azt is jelenti, hogy az alanyi mentes értékhatárba beleszámít. Szolgáltatásnyújtásból származó bevétel esetén még bonyolultabb a helyzet, a teljesítési helyre vonatkozó sok különös szabály miatt. Azt is meg kell különböztetni, hogy a szolgáltatás igénybe vevője a saját országában adóalany-e, vagy sem. Amennyiben adóalanynak nyújt szolgáltatást az alanyi mentes a teljesítési hely a szolgáltatás igénybe vevőjének székhelye lesz, ekkor nem számít bele az a bevétel az alanyi mentes határba, ha viszont nem adóalanynak nyújt szolgáltatást, akkor igen. Az olyan szolgáltatásoknál pedig amelyekre a különös szabályok vonatkoznak egyedileg kell meghatározni, a teljesítés helyét és az alapján eldönteni, hogy beleszámít-e, vagy sem az alanyi mentes értékhatárba.

Üdvözlettel:
Wné L. Katalin

0 pont pont pont

Szerintem feltétlenül keressen egy könyvelőt, mert Bt-t mindenképpen mérleg képes könyvelő kell csinálja, akár katá-s akár nem.

0 pont pont pont

Amennyiben a Bt. nem tartozok a számviteli törvény hatálya alá, nem kötelező mérlegképes könyvelőt megbízni a könyveléssel, de bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett. Amennyiben a számviteli törvény hatálya alá visszatér az adóalany és a 10 millió forintot meghaladja az árbevétele, akkor mindenképpen köteles szakemberre bízni ezen feladatok elvégzését. Minden más kérdésben csupán erősen ajánlatos szakemberhez fordulni. Az Eu.-n belüli és harmadik ország felé történő értékesítések nem merítik ki a belföldi alanyi áfa-mentesség értékhatárát.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ