KATÁ-s Egyéni vállalkozó (Áfakörös) | Internetes Kereskedelem (állásfoglalás kérése)

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől, hogy minden kérdés nélkül, és teljesen legális keretek között tudjak belevágni egy új tevékenységbe. Szeretném felvenni a tevékenységi köreim közé az "479102 - Csomagküldő, internetes kiskereskedelem" tevékenységi kört, viszont néhány dologban nem vagyok biztos.

Szoftvereket szeretnék értékesíteni és két fontos kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

1. KATÁS Egyéni vállalkozóként el kell-e számoljak a szoftverek beszerzéséről? Tehát kell lennie számlás bizonyítéknak arról, hogy ezeket a szoftvereket honnan, miként és mennyiért szereztem be, vagy pedig a kötelességem csupán csak annyi 1 db termék értékesítése után, hogy ennek az ÁFA értékét a bevallási időszakban befizetem?

2. Amennyiben az előző kérdésre IGEN a válasz, tehát el kell tudjak számolni, hogy honnan, miként és mennyiért szereztem be a szoftvereket, akkor a következő lenne még a kérdésem. Amennyiben 0% ÁFA van az általam vásárolt termékeken és én 27% ÁFÁ-san adom tovább őket, akkor nekem külön be kell-e fizessem a beszerzési ár 27%-t?

Előre is nagyon köszönöm szépen a választ!

0 pont pont pont

10 válasz

Kedves Márk!
Amennyiben Ön kereskedelmi tevékenységet végez, akkor célszerű árubeszerzési bizonylatként megőrizni a számlákat. Ha nem áfakörös akkor is!!!!
Ha áfa körös, vagy az szeretne lenni, ezt be kell jelenteni az adóhatósághoz, akkor a fizetendő adó az eladott termékek után keletkezik, melyből le kell vonni a beszerzések áfáját, ebben az esetben minden költségbizonylatot könyvelni kell, áfa analitikát vezetni és bevallásokat beadni minden áfabevallási időszakra. Éves szinte 12 millió forintig lehet valaki áfa mentes. Persze nem kötelező annak lennie, ennek utána kéne számolni, kinek hogy éri meg. Különbséget kell tenni aközött, hogy valaki magától választja az áfát vagy a kötelező választania. Felmerül mitől 0 %-os a termékbeszerzés? Ha a beszerzésen nincs adó és nem lépi át az alanyi mentesség határát szerintem felesleges áfa kőrbe lépni, kivéve a közösségi ügyletek, ahol a beszerző fizeti az áfát a saját tagállamában, mert ebben az esetben a fizetendő már azonnal levonásba is helyezhető.
Üdvözlettel:
Mart László

4 pont pont pont

Tisztelt könyvelő !
A kèrdèsem a következő !
Katás vállalkozó vagyok áfa mentes 12 millióig .
Kínából rendelek árúcikket , amit tovább èrtèkesítek ! A vásárólt árúcikk után kifizetem az áfát ! Kell e áfát felszámolni a vevőim felè ha nem vagyok áfa körös ? A számlába be kell e írnom a 27%áfát ?! Illetve a NAV felè kell e áfát fizetnem ?

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Ön belföldre áfamentes csak, tekintettel arra, hogy az áfa törvény területi hatálya Magyarországra terjed ki. Az Európa Unió tagállamai felé történő értékesítések esetén (termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás) fordított áfa fizetési szabályok érvényesek, melyről a belföldi adóalanynak is közösségi összesítő jelentést kell beküldenie, valamint áfabevallásról adatszolgáltatást. Amennyiben Ön harmadik állatól szerez be szolgáltatást, Önnek kell áfát fizetnie, amennyiben terméket szerez be importáfát is és vámoltatni is kell. Amennyiben Ön értékesít, akkor közösségi adószám birtokában eu-s partner felé nem számít fel áfát, hanem a számla befogadó fizetni meg a áfát a saját tagállamában, Ön csak összesítő jelentést nyújt be és áfabevallást adatszolgáltató sorokon. Amennyiben unión kívülre értékesít úgy szintén, csak ebben az esetben más soron kell jelenteni. Más és más a szabály abban az esetben ha termékértékesítésről vagy szolgáltatásnyújtásról van szó. A szoftverek ennek határterületén vannak, nem mindegy ugyanis, hogy cd-n történik az átvétel vagy internetes kapcsolattal hozzáférési jogosultsággal frissítési szolgáltatással. Az sem mindegy, ki értékesít és hová. Belföldről külföldre ami harmadik állam és uniós állam is lehet, valamint a szolgáltatás honnan vesszük igénybe és a termék honnan jön, mert ez fogja megalapozni az adóztatási jogot. Tekintettel arra, hogy a szabályozás igen bonyolult és a jogviszonyok szerkezetét egyedileg kell megvizsgálni, valamint az adózási kötelezettség nem csak az adómegfizetésból, hanem bevallásbenyújtásból is áll, melynek hiánya esetében mulasztási bírság szabható ki, javaslom, hogy keressen meg szakembert ezen feladatainak szakszerű elvégzése végett. Ajánlom figyelmébe az áfa tv. 50 §. 53. § 25.§-35. §-ig terjedő szakaszait, valamint 37. §.-t. Az adóalany fogalomkörének meghatározására pedig az 5. §-6. §-sokat.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Üdv,
Ha kata adózás alatt, alanyá áfa mentes vagyok és előfordul, hogy áfa körös cégek szeretnének tőlem vásárolni. Áfá-t szeretnének vissza igényelni, milyen lehetőségeim vannak az adózási formára, hogy ezt megtehessék?
Üdvözlettel:
Kreutz Dániel

0 pont pont pont

Kedves Márk!

Mart László úr a lényeget teljesen jól leírta! Nekem annyi kiegészítésem lenne, hogy a költségszámlákat minden esetben gyűjteni kell - kiváltképp a termékbeszerzések, közvetített szolgáltatások igazolása miatt -, függetlenül attól, hogy azok tételes költségelszámolásra nem alkalmasak.

0 pont pont pont

Kreutz Dániel
Csak az átháritott áfát lehet levonni ezért áfa körösnek kell lenni.

0 pont pont pont

Ha KATA-s vállalkozó vagyok, és egy eu-s vállalkozásnak a termékeit értékesítem online platformon (webshop), akkor milyen adózási kötelezettségem van?
Röviden az üzleti modell: egy másik eu-s országban lévő gyártónak a termékeihez készítek grafikákat, és ezen grafikákkal ellátott termékeket a saját webshopomon keresztül értékesítem, de a termék konkrét legyártását és kiszállítását a gyártó cég végzi, én csak kvázi értékesítem azt magyarorszgágra. A vevőnek a pénze az én paypalomra érkezik, ahonnan a gyártó cég automatikusan levonja a rá eső részt. A webshopomat egy webshop szolgáltatóval működtetem, és ezáltal ha valamelyik vevő áfás számlát kér, akkor ez a szolgáltató állítja ki azt, amiért cserébe bizonyos mértékű plusz szolgátatási díjat von le a paypalomról. Az lenne a kérdésem, hogy ez esetben milyen adózási szabályok vonatkoznak rám?

0 pont pont pont

Üdvözlöm. Ha én egy szüneteltetett áfás egyéni vállalkozó vagyok és újra szeretném indítani a vállalkozásomat katásként, elvileg ha jól tudom akkor csak áfásan tudom. De ebben az esetben a havi 50ezer ft-ot fizethetem magam után? Előre is köszönöm

0 pont pont pont

Kedves Bódi Tamás!

Természetesen fizetheti, sőt fizetnie is kell a havi 50 ezer kata kötelezettséget.
Ettől teljesen független az ÁFA, áfásként havi // negyedéves vagy éves bevallási kötelezettsége lesz, és be kell fizetni az áfát az állam kasszába, ha nem tudja semmivel sem csökkenteni.
A számlán a nettó érték lesz a katás bevétel, melyet vezetni kell a bevételi nyilvántartásban.

0 pont pont pont

Köszönöm a válaszát. További szép estét..

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ