Megfelelő vállalkozói forma másodállásban kismértékű várható jövedelemnél

Üdvözlöm!

Arról érdeklődnék, hogy milyen vállalkozói formát érdemes választani, ha főállás mellett sportoktatói tevékenységet szeretnék folytatni, de a várható bevétel harmincezer forint körüli összesen? A tevékenység rendszeres lenne és havonta fizetne a cég.
Előre is köszönöm.

0 pont pont pont

3 válasz

Tisztelt Török András!
Amennyiben van heti 36 órát elérő munkaviszonya, nem köteles havi jövedelmet kivenni, így adót és járulékot sem kell fizetnie utána. A pénzforgalmilag megvalósult bevétel-költség után kell adózni 9 %-ot, majd az ezt követően megmaradó összeg után 15 % Szja és 17,5 % szochó a közteher. (Egyes esetekben a szochó csökken, vagy eltűnik) -Nem látom minden összevontan adózó jövedelmét, így nehéz a konkrétumot leírni.
Iparűzési adó kérdéses, településenként eltérő. Budapesten 1,5 millió forint árbevétel alatt, nincs iparűzési adó fizetési kötelezettség.
Kata tényleg nem járható út, hiszen elviszi szinte a teljes bevételt. Indítás -webes ügysegéd, majd 1041-es nyomtatvány. Havi bevallások 58-cas éves 53-as + Hipa.
Könyvvezetési kötelezettség: Pénztárkönyv
Úgy gondolom, hogy fentiekkel célszerű szakemberhez fordulni!
Üdvözlettel:
Mart László
Könyvviteli kötelezettség: Pénztárkönyv.

1 pont pont pont

Kedves László,

Köszönöm a válaszát! Elszámolható költségem nem lenne, úgy tudom erre lehet kérni valamiféle adómentességet (?). Mivel budapesti vagyok ezekszerint iparűzési adó sem terhelne. Ebben az esetben az SZJA és a szocho marad gondolom, kérdés, hogy a százalék változik-e?

0 pont pont pont

Kedves András!
Mivel rendszeres járulékbevallás, többféle adóbevallási kötelezettség keletkezik, így érdemes egy könyvelőt fogadni, a könyvelés díj költség és elszámolható, illetve minden számla és nyilvántartás nélkül egyéni vállalkozó havi 500 km gépjármű átalányt tud elszámolni, a könyvelő ezt is megteszi.
Adómentesség nincs, gondolom, hogy az alanyi adómentességre gondol, de ez azt jelenti, hogy nem áfa köteles, ez az áfa mentességet jelenti és nem adómentességet.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm, igen az áfamentességre gondoltam.
    2019.10.08. Török András

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ