Adószám megszüntetése

Tisztelt Szakértő !
Adószámos magánszemély vagyok. Mivel régóta nincs szükségem az adószámra, ezért szeretném megszüntetni.
Ügyfélkapun keresztül megtehetem? Melyik nyomtatványon?
Köszönettel várom válaszukat. Mária

0 pont pont pont

11 válasz

Kedves Mária!

Természetesen, erre van megfelelő nyomtatvány. A 19T101.sz nyomtatvány alkalmas erre!

V.András :)

2 pont pont pont

Kedves Mária!

A 19T101-es nyomtatvány A02es lapjának 14. blokkjába kell beírni az adóköteles tevékenység megszüntetésének dátumát, ami lehet az a nap is, mikor a nyomtatványt kitölti.

Haász Tímea

2 pont pont pont

Köszönöm szépen a válaszokat.
Mária

0 pont pont pont

Én ez év junius 30-al szeretném megszüntetni alanyi adómentes magánszemély adószámomat. Akkor nekem a 20T101-es számu nyomtatványt kell beküldenem elektronikusan?
Köszönettel: L. Istvánné

0 pont pont pont

Igen.

0 pont pont pont

Tisztelt Szakértő!

Ha már korábban ( pár éve) megszűnt a tevékenység amihez annak idején adószámot kértem, megadhatom a tevékenység megszűnésének tényleges dátumát, abból nem lesz baj, hogy az egy korábbi dátum?

Köszönettel,
V. Zsuzsa

0 pont pont pont

Szerintem a mostani dátummal jelentkezzen ki. Ha úgy sem volt bevétele, akkor nincs jelentősége. De ha visszamenőleges a dátum, akkor büntetésre is lehet számolni.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. És ha közben folytatok más jövedelemszerző tevékenységet ami nem adószám köteles, akkor is megszüntethetem? Konkrétan, korábban szálláshely üzemeltetéshez váltottam ki adószámot, de ez a tevékenység már befejeződött, viszont van most egy lakásom ami egy ideje hosszú távra van kiadva. ( Ez úgy tudom nem adószám köteles) Ebben az esetben ha megszüntetem a szálláshely tevékenységet, törlésre kerül az adószám is ugye? Ez a hosszútávú lakáskiadást nem érinti? ( Nem kér számlát a bérlőm) Köszönettel, Zsuzsa

0 pont pont pont

Ha magánszemely a brlő akkor a azon kivül, hogy a bérbeadási tevekenységet be kell jelenteni, elég egy számviteli bizonylat, banki kivonat, és nem kell szamlát kiállítani, de valami számviteli bizonylat kell. Az szja előleget a bevétel után meg kell fizetni ,attól függően, hogy milyen módon akarja a bevételét elszámolni sz összevonandó jövedelmében, tételesen, vagy 90 százalekon azaz a bevétel 90 százaléka az adóalap. De ha ennyi mindennel nincs tisztában jobb lenne egy könyvelóvel felvenni a kapcsolatot a legjobb módszer kiválasztásához.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ. Az adófizetési és a bizonylat adási kötelezettséggel tisztában vagyok. A kérdésem arra vonatkozott, hogy ha szeretnék megszabadulni az adószámomtól ( mert nincs rá szükségem) , akkor ezt megtehetem -e a fent leírt körülmények mellett? Illetve arra, hogy a szálláshely tevékenység befejezésének bejelentése egyenlő -e az adószám megszüntetésével? Köszönettel, Zsuzsa

0 pont pont pont

Tisztelt Szakértő!
Adószámos magánszemély voltam. Már tavaly decemberben befejeztem a tevékenységemet és beadtam a 20T101 nyomtatványt az adószám megszüntetés miatt. Ezzel meg is szűnt a beadás napjával az adószámom?
Azért kérdezem, mert a friss adófolyószámla kivonatomon még ma is szerepel az adószámom.
Van ezzel még valami teendő? A nem sokára aktuális éves SZJA bevallásban ugye már nem kell feltüntetnem az adószámot, hiszen már megszüntettem?
Köszönöm válaszát.

Varga János

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ