Katás bt. beltag cseden

Tisztelt fórumozók!

Olyan ügyben szeretném a segítségüket kérni, hogy van egy katás bt.-m, aminek én vagyok a beltagja (havi 50 ezer) és a párom a kültagja (neki van 40 órás bejelentett munkahelye, valamint e mellett még 25 ezres katás egyéni vállalkozása, a bt. kültagjaként nem vesz részt a tevékenységben és nem is vesz ki pénzt). Jövőre tervben van a baba, ezzel kapcsolatos(ak) a kérdése(i)m: az ellátások összegeivel tisztában vagyok, inkább az a része érdekelne, hogy tudom, hogy a csed alatt nem dolgozhatok, viszont mivel én vagyok főállású kisadózónak bejelentve, akkor a csed alatt nem is működhet a bt.? Alapesetben én szoktam a boltban lenni, plusz néha alkalmi bejelentésekkel ismerőseim. Csed alatt hogyan működhetne tovább a bolt a lehető legolcsóbb adózás mellett? Elég ha felveszek egy főállású alkalmazottat? Ilyenkor hogy alakul a kata keret stb.?

Köszönettel várom a válaszokat, ötleteket!

1 pont pont pont

7 válasz

Kedves Dóra!
A csed alatt Ön nem vehet részt a munkában, mert akkor elveszíti a csed-et, csak a gyes-t kaphatja. A párját sem lehet még egyszer kisadózónak bejelenteni, így csak az a megoldás marad, hogy felvesz alkalmazottat, akit kisadózóként bejelent, aki a munkát elvégzi. A gyermek 6 hónapos kora után már dolgozhat a nélkül, hogy a gyed-et elveszítené.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

-1 pont pont pont

Köszönöm a választ! Nem is tudtam, hogy az alkalmazottat is be lehet jelenteni katásnak, úgy, hogy hogy semmi köze a céghez. Ez jó hír. Szóval akkor továbbra is meg tudom úszni az adót havi 50 ezerből, plusz az alkalmazott nettó bére.

0 pont pont pont

Kedves Dóra !

Ön jól gondolja, alkalmazottal lehet megoldani a dolgot, aki természetesen nem lehet Katás. Egy főállású alkalmazottal és esetenként egy alkalmi munkavállalóval megoldható a dolog. Önnek nem kell majd a Katát fizetnie amíg nem végez tevékenységet, az alkalmazott után viszont járulékfizetési kötelezettség van. A KATA összeghatárát munkavállaló foglalkoztatása önmagában nem módosítja, 12.000.000 Ft-ig nem kell továbbra sem a 40% adót befizetni.

Üdvözlettel: Szitanicsné Csata Andrea

-2 pont pont pont

Kedves Dóra!
A párja, mint kültag is lehet KATA adózó a Bt-ben, havi 25 ezer KATA megfizetése mellett. Vagy alkalmazhatja őt munkaviszonyban is pár órában. Természetesen ez attól is függ, hogy a bolt nyitvatartását hogy tudja lefedni. Az alkalmi foglalkoztatás is megvalósulhat a CSED alatt is.
Alkalmazott nem lehet KATA adózó!!

1 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat, teljesen tanácstalan vagyok, hogy így ellentmondanak egymásnak.

A páromat be lehetne jelenteni katásnak annak ellenére, hogy neki már van egy másodállású katás vállalkozása?

Az is felmerült bennem, hogyha csak alkalmazottal menne a bolt a csed ideje alatt, akkor az akkor szerzett bevétel az hogy adózna le, mivel a katát ugye nem fizetném. Kicsit homályos ez az egész nekem, lehet meg kellene kérdeznem a navot.

0 pont pont pont

Kedves Dóra

A páromat be lehetne jelenteni katásnak annak ellenére, hogy neki már van egy másodállású katás vállalkozása?- Igen.
Az is felmerült bennem, hogyha csak alkalmazottal menne a bolt a csed ideje alatt, akkor az akkor szerzett bevétel az hogy adózna le, mivel a katát ugye nem fizetném. - A CSED ideje alatt nem fizeti a KATA-t, tehát ennyivel rövidül meg az éves KATA kerete. Amennyiben átlépi , kell kalkulálni a 40%-kal.
Kicsit homályos ez az egész nekem, lehet meg kellene kérdeznem a navot.- Véleményem szerint ajánlás, vagy egyedi döntés útján válasszon egy hozzáértő könyvelőt, vagy adótanácsadót, aki személyes találkozás útján, vagy akár elektronikus formában is tud teljeskörű választ adni kérdéseire. Egyrészt a prompt felmerülő kérdésekben is tud segíteni, másrészt felelősségteljesen válaszol Önnek. Ezek komoly kérdések, sokba is kerülhet Önnek, ha félrevezető választ kap, nem javaslom az ehhez hasonló fórumon történő "kivesézését". Üdvözlettel: Szöllösi Zsuzsanna


1 pont pont pont

Kedves kérdező keressen könyvelőt, ha a jelenlegivel nincs megelégedve ezen a honlapon biztosxtalWl a lakásához közelit.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ