Internetes munka esetén lehetek adószámos magánszemély? Vagy inkább KATA?

Most kezdtem el dolgozni egy LionBridge nevű cégnek, "keresés értékelőként" (personalized ads assessor) és óránkénti 8 eurót fizet, heti 20 órás maximummal. Az lenne a kérdésem, hogy melyik adózási forma lenne a legideálisabb. Nincs 32 órát meghaladó főállásom mellette.

0 pont pont pont

8 válasz

Kedves László!
Heti, vagy havi a 20 óra?
Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Szerintem a legjobb adózási módzser Ön számára a KATA lenne.

Üdvözlettel

V.András

0 pont pont pont

Heti 20 óra

0 pont pont pont

Kedves László!
Főállású KATA-sként érné meg a legjobban, havi 50.000 Ft-tal letudja a NAV felé a terheket, az iparűzési adó általában a jövedelem 2%-a, itt választhatja 8 millió forint bevételig a 80% adóalapot, ami havonta 3.200 Ft-ra jön ki kb., havi 260.000 Ft felett érdemes csak a KATA szerinti iparűzési adót választani (évi 50.000 Ft adó). Még évi egyszeri 5.000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. Évi 12 millió forint (átlag havi 1 millió) bevételig nem kell márt fizetnie.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Ugyanez a kérdésem lenne, azzal a kivétellel, hogy heti 40 órás főállásban dolgozom és emellett szeretnék másodállásban a LionBridge-nek dolgozni. Melyik adózási forma lenne számomra a leginkább megfelelő?

0 pont pont pont

Szerintem akkor is a KATA, mert főállás mellett csak 25 ezer havonta 50 helyett.

0 pont pont pont

Na igen, de vegyük számításba, hogy a Lionbridge hivatalosan amerikai cég, így (egy feltételezett alanyi adómentes) KATA-sként ezt a pozíciót tanácsadóként (talán a legrelevánsabb tevékenységi kör) végezhetik, ami azon tevékenységek közé tartozik, ami nem számlázható adómentesként harmadik országbeli adóalanynak, az ÁFA-t területi hatályán kívüliként kell megjelölni a számlákon (és nem AAM-ként). Esetleg a Lionbridge nem fog azért problémázni, hogy a kifizetett összegek (fizetések) után nekik még ÁFA-t kell (bár az amerikai adójogszabályok eltérhetnek, tudtommal ott itteni értelemben vett ÁFA fizetési kötelezettség nincs B2B szinten, csak végfelhasználóknak történő értékesítésnél) fizetniük? Erre kíváncsi lennék én is, hátha valaki tud rá pontos választ.

0 pont pont pont

Kedves N. Zsolt!

Én például tudnám erre az esetre a választ, ugyanis ugyanebben a helyzetben vannak ügyfeleink. Azt tudnám javasolni, hogy keressen fel egy adótanácsadót, vagy könyvelőt (aki esetleg a jövőben a könyvelését is végezné), és személyes találkozó keretein belül egyeztessenek erről.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ