Új KATÁs jövedelemigazolása

Kedves könyvelők!
Idén január óta vagyok KATÁs, és most egy kisebb áruhitelhez kellene nekem jövedelemigazolás, de a KATA miatt ugye a NAV-tól. Beadnám ÁNYK-n keresztül a kérelmet, de előbb érdekelne, hogy így milyen igazolást fogok kapni? Azt tudom, hogy "A KATA hatálya alá tartozó adózók esetében a jövedelemigazolás kiállítása során a NAV jövedelemként az utolsó bevételről tett nyilatkozatban feltüntetett összeg 60 %-át igazolja le", de mivel tavaly még nem voltam KATÁs, így még nem is tettem soha nyilatkozatot ilyen bevételről, érdemes beadnom a kérvényt a jövedelemigazolásra, vagy ennek így nincs értelme, mert egy nullás papírt fogok kapni?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Dóri,

A jövedelemigazolást az előző évről állítják ki. Bár nem volt katás vállalkozó, más jövedelme volt esetleg?

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Kedves Róbert,

Igen, azelőtt átlagos munkavállaló voltam, akkor így nem lesz semmi gond? Beadhatom a kérelmet, és meg fogom kapni az előző évről szóló jövedelemigazolást? Nem tudom miért, de azt gondoltam, hogy mivel ha munkavállalóként az ember a munkáltatójától kér igazolást, vállalkozóként pedig a NAV-tól, így ha keveredik a két dolog, akkor valami nem lesz rendben.

Nagyon köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Dóri!
Mivel Önnek már nem munkáltatója az előző munkahelye, így a jövedelemigazolást a NAV állítja ki Önnek az előző évről. A hitelhez előző 3 havi jövedelemigazolást szoktak kérni, de Önnek olyat nem tudnak adni, de igazolnia kell hogy dolgozik, ezt pedig a NAV tudja igazolni, hogy januártól Ön KATA-s vállalkozó. Tehát mindkettőről kérjen igazolást.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm a segítséget!
    2019.07.25. F Dori

Kedves Dóri,

Nem fog keveredni a két dolog, mivel ezt külön kezelik. Nyugodtan kérheti az igazolást, elvileg pár napon belül megérkezik.

Sok sikert!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  Nagyon köszönöm, sokat segített!
    2019.07.25. F Dori

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ