KATA

Üdvözlöm!
Egy kicsit bonyolultnak tűnő dologgal kapcsolatban szeretném a véleményét kikérni! Jelenleg a főállásom (36 órát meghaladó) mellett egyéni vállalkozó vagyok (oktatási tevékenység), viszont a főállásomon a munkaviszonyom e hónap végén megszűnik. Így következő hónaptól szüneteltetni szeretném a vállalkozást is, hogy ne kelljen járulékokat fizetni. Szeptember 1-től főállású KATA-s szeretnék lenni. Ilyen esetben augusztus hónapban célszerű megszűntetni a jelenlegi vállalkozást? Ilyen esetben végbevallást kell csinálnom? Illetve kell a KATA-hoz vállalkozói számla. Eddig a vállalkozáshoz nem kellett, és a számlázásból befolyó összegek is a párom lakossági számlájára mentek, mert nekem egy végrehajtóval való ügyem miatt megszűnt a saját számlám. A KATA-ból származó bevételek is utalhatóak a párom számlájára ezután? Válaszát köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Tisztelt Érdeklődő!

A vállalkozást minimum 1 hónapra lehet szüneteltetni, tehát mindenképpen szüneteltesse július 31-től. Ha szeptember 1-től kíván főállású KATA-s lenni, akkor a 19T101E jelű nyomtatványon kell jelezze a NAV felé, hogy 2019. 09. 01-től főállású a jogviszonya és KATA-t választ. Majd 2019. 09. 01-én a Webes Ügysegéden (vagy most már az ONYA felületes is lehetséges, tájékoztató: https://www.nav.gov.hu/nav/ado/art/Online_ugyintezes__ad20190717.html) jeleznie kell, hogy ettől a naptól folytatja a tevékenységet. Egyéni vállalkozóként, ha nem lesz áfa alany, akkor továbbra is fizetheti az adóját a férje bankszámlájáról a szokásos módon. Az adózási mód változás miatt nem kell elszámolnia most, a vállalkozási adózás miatti jövedelmet majd a 19SZJA nyomtatványon 2020. május 20-ig, a KATA-t meg 2020. február 25-ig. Mindkettőnél jelölni kell majd a bevallásban az időszakot, amelyre az adott adózási forma vonatkozik.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Még egy mondat: ne szüntesse meg a vállalkozást, csak szüneteltesse. Ilyenkor még be kell jelentenie a NAV-nak, hogy augusztus hónapra egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége keletkezik, havi 7.500 Ft, illetve a júliusi 1 napra semmi, mivel akkor még a munkahelyén biztosított.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

2 pont pont pont

Tisztelt Filus Jánosné!
Nagyon köszönöm válaszát! Ha jól értem, mivel nem leszek áfa fizetésre kötelezett (mivel majd a katás bevétel nem haladja meg a 12 milliót), így akkor a bevétel jöhet a párom számlájára?
A mostani főállásom július 31-i dátummal szűnik meg, utána 45 napig még van tb-m, nem? Úgy tudtam, hogy csak a 45 nap eltelte után kell magam után az eü hozzájárulást, vagy ez változott?
Illetve ha az állandó lakcímem marad a régi, de lesz egy tartózkodási helyem, akkor ez hogyan befolyásolja a vállalkozás székhelyét?
KÖszönöm!

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettsége a biztosítási jogviszonya (július 31-i dátummal megszűnő főállás) megszűnését követő 46. naptól keletkezik, amennyiben Ön belföldinek minősülő személy és a megszűnő jogviszony legalább 45 napig fennállt, vagy a 45 napnál rövidebb biztosítási jogviszonyt megelőző 30 napon belül volt 45 napnál hosszabb időtartamú biztosítási kötelezettség alá tartozó jogviszonya.

Amennyiben szeptember 1-től folytatja a vállalkozói tevékenységet, nem merül fel Eü. szolg. járulék fizetési kötelezettsége.

Üdvözlettel Kulcsár Erzsébet

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ