Egészségügyi hozzájárulás fizetése Katásként?

Katás egyéni vállalkozást szeretnék indítani főállásban. Jelenleg munkanélküliként csekken fizetem az egészségügyi hozzájárulást. Hol, milyen nyomtatványszámon tudok majd kijelentkezni az egészségügyi hozzájárulás fizetése alól?
Amennyiben az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatban elmaradásom van, ez mennyiben befolyásolja az alanyi adómentes vállalkozás indítását?
Köszönöm a válaszokat.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Anita!

A 19T1011 nevű nyomtatvány kitöltésével tud kijelentkezni a fizetési kötelezettség alól.

A nyomtatvány benyújtásának feltétele a biztosítási jogviszonyról szóló igazolás csatolása. Ilyen dokumentum lehet például a vállalkozás nyilvántartásba vételéről szóló igazolás.

Az alanyi mentesség választását nem befolyásolja az eü. szolgáltatási járulék befizetésének elmaradása, hátraléka.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Kedves Anita!

Az ev. indítás dátumával automatikusan megszűnik az eü. hozzájárulás fizetési kötelezettsége, mivel főállású vállalkozóként biztosítotti jogviszonya keletkezik.

Az elmaradása nem befolyásolja a vállalkozás indítását, az az adófolyószámláján szerepel mindaddig, amíg végre nem hajtják, be nem fizeti, el nem évül, vagy kénytelen lesz befizetni, ha valamiért 0-ás adóigazolásra lesz szüksége a jövőben.

Amennyiben a későbbiekben szünetelteti majd a vállalkozást, akkor 19T101E adatmódosító és 19T1011 (Adat és változásbejelentő eü. szolg. járulékra) benyújtása szükséges.

Üdvözlettel, Kulcsár Erzsébet


0 pont pont pont

Kedves Anita!
Mindenképpen ki kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alól, mivel automatikusan könyvelődik a tétel. (19T1011 nyomtatványom, ahogy azt az első válaszban is olvashatta).
A hátralékkal kapcsolatban nagyon fontos odafigyelni, mivel év végén, ha az összes hátralék eléri, vagy meghaladja a 100 ezer forintot, a NAV "kiteszi" a KATA adózási formából (vagyis átkerül főállású egyéni vállalkozásba!)
Az alanyi (áfa) mentességét a hátralék nem befolyásolja.
Üdvözlettel, Wiesner Ildikó

1 pont pont pont

Kedves Anita,

Több vállalkozó is jelezte, hogy automatikusan nem szűnt meg a fizetési kötelezettségük, csak miután beadtuk nekik a 19T1011 nyomtatványt. Addig továbbra is előírták nekik a kötelezettséget.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ