KATA Székhely, állandó lakcím vs tartózkodási hely

Üdvözletem!
KATA-s vállalkozást indítanék. Állandó lakcímem a szüleim háza még (tulajdoni részem nincs benne), a tartózkodási címem (lakcímkártyán rajta) pedig a saját lakásom. Melyiket javasolják székhelynek? Számomra a tartózkodási hely lenne a jobb, kérdés azt lehet-e megadni?
Köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Tibor!

A székhely megválasztása nem pusztán az egyéni vállalkozó döntésén múlik. Az ingatlan tulajdonosának/ tulajdonosainak az engedélye szükséges hozzá. Először a szüleivel egyeztessen. A vállalkozás elindítása után rövid idővel hatósági ellenőrzésen a helyi kormányhivatal kérni fogja Öntől a tulajdonosok írásbeli hozzájárulását, miszerint engedélyezik, hogy székhelyként vagy telephelyként használja az ingatlanukat.

A székhely kiválasztásánál egy további szempont lehet a helyi iparűzési adó mértéke. Ha az állandó lakhelye és tartózkodási helye ugyanabban a városban/településen található, ennek nincs jelentősége. (Vannak olyan települések is az országban, ahol az iparűzési adó mértéke 0%). Ebben a kérdésben érdemes lenne egy helyi könyvelő véleményét is megkérdeznie.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  
    2019.06.06. Tibor

Köszönöm a gyors válaszát!
Tehát a székhelyem lehet eltérő, mint a bejelentett lakcímem, szegedi állandó lakcímen vagyok de Budapesten élek és dolgozok, így lehet akkor a budapesti lakásom is a székely, ez esetben saját magamtól kell engedélyt kérnem a használathoz. Iparűzési adó tudtommal mind a két városban ugyan az, de ennek majd utánanézek.
Köszönöm!
Üdvözlettel,
Tibor

0 pont pont pont

Kedves Tibor,

Igen, a székhelynek nem kötelező megegyeznie az állandó lakcímmel, a budapesti lakása (főleg, hogy saját tulajdon) tökéletesen megfelelő lesz erre a célra.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  
    2019.06.07. Tibor

Köszönöm!

Üdvözlettel,
Tibor

0 pont pont pont

Kedves Gazdag Ròbert!
Az én kérdésem, hogy a állandó lakcìmen maradhat-e a vállalkozás bejelentve, ha egy másik településen albérletbe ideiglenes lakcìmet jelentek be?
Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves Ákos,

Igen maradhat az állandó lakcímen a vállalkozás bejelentve.

Üdvözlettel: Jankovics Hajnalka

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ