Gyesről hogyan mehet ev újra gyedre?

Azt szeretném kérdezni, hogy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló egyéni vállalkozó, ha gyesen van, hogyan kaphatja újra a gyedet ha megszületik a második gyermeke? Az első gyermekre az egyéni vállalkozói tevékenysége után kapta meg a csedet, gyedet. Ez idő alatt és most is szünetel az egyéni vállalkozói tevékenysége. Az államkincstár oldalán ezt olvastam:
" Abban az esetben ha az igénylőnek gyermekgondozási díj, vagy gyermekgondozást segítő ellátás igénybevétele alatt, vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, akkor az újabb gyermek után járó, 1., 2., 3. vagy 4. pontban foglaltak szerint számított gyermekgondozási díj naptári napi alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj naptári napi alapjával, és minden esetben a kedvezőbb naptári napi alap figyelembevételével kell az újabb gyermek jogán járó gyermekgondozási díjat folyósítani.

Ezen szabály kizárólag akkor alkalmazható, ha az előző gyermek jogán megállapított csecsemőgondozási díj alapja a gyermekgondozási díjra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért jövedelem alapján került megállapításra."

Ezek alapján akkor ha megszületik a második gyermek akkor csak igényelni kell a csedet?

Előre is köszönöm a választ.

0 pont pont pont

3 válasz

A NEAK-ban (régi nevén OEP) pontos tájékoztatást tudnak adni, mert ez az egészségügyi szervekre tartozik.

1 pont pont pont

Kedves Mária!

Ha szünetel a vállalkozás akkor szünetel a biztosítási idő is. Nincs járulékbefizetés, így nincs figyelembe vehető, ún. járulékalapot képező jövedelem sem. Tehát az ön által olvasott szabályt nem lehet alkalmazni, mivel a szünetelés miatt nem áll fenn a biztosítása. A hallgatói jogviszonnyal tud valamit kezdeni, a hallgatói GYED igénylése révén. CSED sem fogja megilletni. A szüléskor kérjen "6"-os kódos táppénzes papírt, erre nyújtson be igénylést. További részletek miatt keresse a területileg illetékes kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztárát.

Gubala Ferenc

1 pont pont pont

Igen nincs biztositás meg nem is csed alatt szünt meg igy esetleg igy:
a gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben a külföldi állampolgárok számára hirdetett, idegen nyelven folyó képzés kivételével teljes idejű képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik

2 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ