Könyvelési Hiba

Azt szeretném kérdezni, hogy nyugdíjas egyéni kiegészítő vállalkozásom van. Elvittem a kiadás és a bevételi számlákat egy könyvelőhöz aki megcsinálta az adóbevallást beküldte elektronikusan a NAV-ba ahonnan meg is jött azonnal a befogadó igazolás, ám amikor megnéztem mit is adott be láttam, hogy összekeverte a bevételt a kiadással és így vesztességesként adta be több mint 200 ezer Forinttal, Valójában pedig nyereséges lettem ugyanennyivel. Mit lehet most tenni? megbüntetnek? elveszik a vállalkozásom amikor nem is tehetek róla.

Előre is köszönöm a választ.

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves József!

Mindenképpen tanácsos lenne megbeszélnie ezt a dolgot a megbízott könyvelővel személyesen. Ugyanis lehetnek olyan tényezők, amelyeket (a szakmai ismeretek hiányában) Ön nem vett figyelembe. A vállalkozása egy javításra szoruló bevallás miatt még nem fog megszűnni, az esetleges tévedést helyre lehet hozni (egy másik, helyes adatokat tartalmazó bevallás által). Ezért az lenne a legészszerűbb döntés, ha elsőként a bevallást készítő könyvelővel beszélne és tisztázná a kérdést.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Kedves Kérdező és Kolléga!
Talán először is a legfontosabb, hogy sose ilyenkor célszerű a számlákat a könyvelőhöz vinni. A könyvelés ugyanis egy folyamatos jellegű dolog, havi szinten célszerű csinálni, mert akkor tudja a szakember is tervezni az üzleti évet, esetleg javaslatot tenni más adónem szerinti adózási formára. Utólag az egész már egy hozott anyag, nehéz optimalizálni a folyamatokat. Nem is célszerű ugyanis az utolsó pillanatra hagyni a bevallásokat. Mit lehet várni attól a könyveléstől, amikor a bevallási határidő előtt kevesebb egy hónappal megkapja az egész évet? Hibát! Tehát elve célszerű havi szinten csinálni, mert alapbizonylat, könyvelés, bevallás így épül fel helyesen a folyamat. Amúgy a konkrét kérdésre visszatérve, semmi esetre sem kell a vállalkozást visszaadni, el se fogja venni senki. Még le sem járt a határidő, Így önellenőrzéssel egyszerűen javítható a bevallás. Büntetést nem kell fizetni, még csak ellenőrzési pótlékot sem, ha határidőn belül kijavítják. A szakmai ismeretek hiányában én is úgy gondolom, hogy célszerű konzultálni szakemberrel, mert a laikusok nem tudok mi a bevétel és kiadás. Sokan helytelenül a számlákat veszik bevételnek, holott egyéni vállalkozó esetén ez csak akkor lesz bevétel ha jóváírták a bankszámlán. Ugyanezt érvényes a költségekre is.
Összességében én azt mondanám nem aggódnék, határidőben belül javítanám a hibákat és még megnézném azt is, hogy MKIK, HIPA is rendben van-e, ugyanis nem csak május 20. van, hanem május 31. is. A hipát beküldeni pedig általában csak úgy elfelejtik néha néha egyesek. Biztos vagyok benne, nem csak a 18Szja a hibás ilyenkor. Sok ilyet láttam már.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Köszönöm a Választ , mindösszesen 10 számlám van , költség pedig annyi sem lehet, hogy laikus vagyok de az ember elvárná, hogy a kiadott számlákat és a kapott számlákat ne tévessze össze egy könyvelő és azt, meg pláne, hogy elérhető legyen telefonon vagy mailben amivel már második napja próbálkozom és nem az utolsó pillanatban van hanem 25 nappal előtte azaz ez sem igaz mert két hete leadtam. Ha hibás vagyok akkor azért mert rossz könyvelőt választottam másért semmi esetre sem.

Üdvözlettel:
Mocselini József

0 pont pont pont

Tisztelt József!
TÍz számla az nem mennyiség. Tíz perc javítani. Semmiféle bírságtól ne féljen, csak május 20. előtt adják be. Ha nem lehet elérni, az sajnos nem jó.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ