Adószámos magánszemély bérbe ad üzlethelységet KATA-s EV-nak

Tisztelt Hölgyem/Uram,

Ismerősöm adószámos magánszemély, aki egy üzlethelyiséget adott bérbe 2018.07. hónapjától egy egyéni vállalkozónak, aki KATA-s.
10%-os költséghányadot határoztak meg.
Az ismerősöm a bérleti díj alapján a költséghányad levonása után 3 havonta SZJA-t fizetett a NAV felé.
A SZJA bevallás kapcsán a könyvelője viszont azt mondta az ismerősnek, hogy nem kellett volna SZJA-t fizetniük, hanem a bérbe vevőnek kellett volna egy igazolást kiállítania év végén, hogy a bérbe vevő megfizette a járulékokat.

Most nagy kavarodás van, mert az ismerős szeretné a könyvelő javaslatára visszaigényelni az SZJA-t, illetve a bérbe vevő is zavarodott és fél hogy bírságot kap, amiért nem fizettek járulékokat.
Kérnék segítséget, hogy mi a helyes eljárás. Kinek, mikor, mit kellett volna fizetnie, bevallania?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Dóra,

Az ismerőse könyvelője megfelelően tájékoztatta Önöket, csak az a probléma, hogy nem fordultak hozzá korábban felvilágosításért.

Ha egy adószámos magánszemély összevont adóalapba tartozó bevétele (pl. a bérleti díj) kifizetőtől származik (a katás egyéni vállalkozó is ennek minősül), az adóelőleget a kifizető köteles megállapítani és levonni, valamint havi bevallást küld be a NAV felé (a levont szja-t is ő utalja át). A következő év elején pedig egy ún. M30-as igazolást ad az adószámos magánszemélynek.

Ön azt írta, hogy "most nagy kavarodás van". Arra következtetek, hogy a katás egyéni vállalkozónak vagy nincs könyvelője, vagy nagyon nem jó köztük a kommunikáció. Javaslom, hogy a bevallások pótlólagos beadása és a probléma megoldása érdekében mindenképpen kérjék a könyvelőjük segítségét és ne próbálják egyedül orvosolni a bajt.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

2 pont pont pont

Kedves Dóra!

A hóközi kifiztésekkor valóban úgy kellett volna eljárni, ahogyan az előző kolléga is írta. De ha már nem vontak adóelőleget az ismerősétől, és ő saját maga befizette az előlegeket ( 90%*15% ), akkor végeredményben helyes lehet az illető adózása, visszaigényelni nem tud - de nem is lenne reális, mivel a tevékenység adóköteles. A bevallásban szerepeltetheti a saját maga által fizetett adóelőleg rovatban a számokat és akár 0-ra jön ki. Alapvetően itt a Katás vállalkozó volt a szabályt szegő, mivel nem vont le adóelőleget, nem adott be havi járulékbevallást . Inkább őt tudják bírságolni. Az Ön ismerőse csak akkor hibás, ha a szerződsében, nyilatkozatában megtévesztette a partnert, pl. egyéni vállalkozónak szerepeltette magát-akitől nem kell adóelőleget vonni, de ő nem az, csak adószámos magánszemély.

üdvözlettel
Schmidt Zoltán

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ