Végzettség nélküli munkavégézés

Kedves Könyvelők!

Egy műszempilla építő vállalkozásba szeretnék belekezdeni, melyhez a Szépségtanácsadói vagy Kozmetikus OKJ-s végzettségre van szükség. Az Szépségtanácsadói tanfolyamot elkezdtem, szempilla építő tanfolyamot elvégeztem, melyhez oklevet is kaptam. Addig is milyen formában tudnák ezzel hivatalosan dolgozni? Megoldást jelenthet, ha valaki (akinek van kozmetikus végzettsége) engem felvesz a vállalkozásába, mint alkalmazott?
Ha van állandó 8 órás alkalmazotti jogviszonyom egy másik cégnél, akkor a kozmetikusnak milyen járulékokat kell utánam fizetnie?
Köszönöm!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Dóra!

Az, hogy Önnek van 8 órás állása máshol, nem befolyásolja azt, hogy Ön után mennyi járulékot kell fizetnie annak, aki Ön másodállásban alkalmazza, mindent ugyanúgy kell fizetni, mintha nem lenne állása máshol. Az, hogy van 8 órás állása, akkor számít, ha Ön vállalkozásba (társas vagy egyéni) kezd, mert akkor csak a jövedelem kivét után kell járulékokat fizetni, de megteheti azt is, hogy csak osztalékot vesz fel, ami kisebb mértékű adózással jár, mint a jövedelem kivét.
Megoldás lehet az, hogy Ön elindítja a vállalkozását, és addig amíg nem szerzi meg a végzettséget, ilyen végzettséggel rendelkező alkalmazottat foglalkoztat. A foglalkoztatás mértéke nincs kikötve, lehet akár heti 1 órában is, vagy alkalmi foglalkoztatás is, ami adózási szempontból kedvezőbb, mintha Ön dolgozna valakinél alkalmazottként.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Annyival egészíteném ki az előttem szóló körültekintő válaszát, hogy ha Önnek nincs végzettsége, akkor nem elegendő alkalmiban foglalkoztatni valakit, akinek van. Mindenképpen állandó alkalmazottat kell foglalkoztatni, ott viszont valóban nincs kikötve, hogy hány órában (nyilván észszerű határokon belül, szóval ha heti egy órában foglalkoztat valakit, akkor ne legyen napi 8 órás nyitvatartása, mert ebbe beleköthet a hivatal). Volt már több ilyen ügyem, sem a NAV, sem a Kormányhivatal nem fogja elfogadni az alkalmis bejelentést erre.

0 pont pont pont

Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ