KATA adózásra váltás

Üdvözletem!

Nyugdíjas kiegészítő egyéni vállalkozó vagyok és kezdőként biztonsági okokból nem a KATA adózást választottam, viszont most beindult a vállalkozásom és a jövő hónapban már egy nagyobb összeget kellene számlázni a hónap közepétől az lenne a kérdésem, hogy lehet e április egytől KATA-ra váltani illetve ebben a hónapban már tudom, hogy az e havi munkámért nagyobb összeget számlázok. Rendben van e, hogy akkor áprilistól már csak a 25.000Ft-ot kell fizetnem? Ha jól tudom válthatok egyszer évközben adózási módot. remélem nem voltam túl bonyolult de nem ez a szakterületem. Köszönöm a válaszokat, valamint keresek egy könyvelőt aki beadná az adóbevallásomat a tavlyi évről.
Üdvözlettel:
Mocselini József

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves József!
Lehet váltani év közben katára természetesen, de a helyi iparűzési adó osztályhoz is be kell jelenteni, valamint oda is el kell készíteni a záró bevallást. Ezen év bevallását jövőre kell beadni a 19Szja bevallásban kell szerepeltetni az ez évi nem katás vállalkozásból származó adatokat, valamint 19 KATA bevallást jövőre kell beadni. Most a 18Szja bevallást kell beadni. Ha a vállalkozás adatai is benne vannak, először le kell könyvelni és utána jön a bevallást. A bevallást könyveléssel, kell alátámasztani, a könyvelést pedig bizonylatokkal. Felmerül a kérdés, hogy vett-e ki jövedelmet a vállalkozásból, jók-e a bejelentések?Számtalan kérdés van amit tisztázni célszerű. Persze, ha a tavalyi évben csak munkaviszonya volt, akkor tényleg csak egy bevallást kell csinálni. Ha csak nyugdíja volt akkor még bevallást se kell készíteni.
Természetesen amennyiben szükséges, állok rendelkezésre!
Mart László

0 pont pont pont

Kedves József!

Annyi kiegészítéssel élek, hogy KATA-sként csak akkor kell megváltoztatnia a helyi iparűzési adó adózási módját, ha ott a KATA szerinti adózási módot választja.
Tételes IPA:
ez a KATA vállalkozások kiváltsága, vagyis csak ők választhatják. A tételes iparűzési adó választása esetén az adó alapja 2,5 millió forint éves szinten, amit arányosítani kell a működés idejére eső naptári napok számával. A kiszámítása így néz ki: adóalap (2,5 M) szorozva az adókulccsal, ami egyenlő a fizetendő helyi iparűzési adó összegével. Tehát, ha 2 %-os az adókulcs, akkor ez 50 000 Ft-ot jelent éves szinten, amelyet 2 részletben kell megfizetni, március 15-ig és szeptember 15-ig.
KATA adózó a KATA-alanyiság kezdő napjától számított 45 napon belül vagy az adóév február 15-ig választhatja a tételes adóalap szerinti teljesítést. Ez a döntése a teljes adóévre vonatkozik, és mindaddig érvényben marad, amíg a vállalkozás be nem jelenti, hogy az adó alapját már nem a tételes adóalap szerinti módszerrel kívánja megállapítani.
A tételes IPA választása esetén nem kell éves iparűzési adóbevallást benyújtani, míg a többi esetben ezt meg kell tennünk.
De maradhat továbbra is a korábbi módszernél, ahol vagy tételesen számolja el a költségeit, vagy egyszerűsített módon számolja az iparűzési adót, ekkor nem kell bejelentenie semmit.
Egyszerűsített adóalap:
a nettó árbevétel 80%-a után kell az adót megfizetni. Nettó árbevétel alatt ebben az esetben is valamennyi kisadózói bevételét kell érteni. Ezt az adózási módot nem kell külön bejelenteni az adóhatósághoz, elegendő, ha a bevallásban jelöljük és ezen módszer alapján számolunk. Fontos, hogy ezt a módszert csak abban az esetben választhatjuk, ha az éves bevétel nem haladta meg a 8 millió forintot.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ