Jóváíró számlák lejelentése a NAV-hoz

Kedves Válaszadók!

Az online felületen be szoktam jelenteni a NAV-hoz azokat a számláimat, amiknek az áfa-tartalma eléri a 100 000 forintot.
De mi történik akkor, ha az eredeti számlát lejelentettem, aminek több volt az áfája 100 ezernél, viszont most jóváíró számlát kell kiállítanom, aminek az áfája már kevesebb mint 100 000 forint. Ezt is be kell jelentenem a NAV-hoz? Vagy mivel itt már kevesebb az áfa, nem kell vele foglalkoznom,?

Köszönöm a hozzászólásokat előre is!
J. Ella

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Ella!

A jóváíró számla ÁFA tartalma mivel nem haladja meg a 100.000 Ft-ot így nem kell jelentenie.

Üdvözlettel
Kovács Timea

0 pont pont pont

Kedves Ella!

A Nav tájékozatójában hivatkozva az Áfa tv-re, megadja az Ön kérdésére a választ :
"...... az Áfa tv. 2018. július 1-jétől hatályos 10. számú mellékletének 6. pontja képezi, ami a következőket tartalmazza: „Az adóalany külön jogszabályban meghatározott elektronikus módon számlánként adatszolgáltatást teljesít az állami adó- és vámhatóság részére azon számlázási funkcióval rendelkező programmal kiállított számlák külön jogszabályban meghatározott adattartalmáról, amelyekben egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyra áthárított adó összege a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Az adóalany ezen számlákat érintő módosításról vagy érvénytelenítésről is külön jogszabályban meghatározott módon elektronikus adatszolgáltatást teljesít. Szintén külön jogszabályban meghatározott módon kell elektronikus adatszolgáltatást teljesíteni azon módosításokról, amikor a módosítást követően éri el vagy haladja meg a 100 000 forintot a számlában áthárított adó.”
üdv
S Z

1 pont pont pont

Tisztelt J. Ella!

A 2007. évi CXXVII. törvény, 10. melléklet 3. pontja ugyancsak alátámasztja a kollégám válaszát:

„Számla módosítása esetén a számlával egy tekintet alá eső okiratot befogadó adóalany abban a bevallásban, amelyben a módosítás hatását figyelembe veszi, akkor köteles a módosított számlát érintően az 1. pont szerint nyilatkozni, ha a számlában áthárított adó akár a módosítást megelőzően, akár azt követően vagy a módosítást megelőzően és azt követően is eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot. Ebben az esetben az adóalany nyilatkozik annak a számlának az 1. pontban meghatározott adatairól, amelyet a módosítás érint, a módosítás számszaki hatásáról az adóalap és áthárított adó tekintetében, valamint a számlát módosító okirat sorszámáról."

Ennek fényében az eredeti számla áfatartalmát kell szem előtt tartania és az azon végrehajtott változtatásokat, és nem csupán a jóváíró számla áfatartalmát.

Más esetekben előfordulhat, hogy az eredeti számla áfatartalma nem éri el a 100 000 forintot, csak a jóváíró számlán feltüntetett összeg áfája. Ilyen esetekben viszont azt a jóváíró számlát kell szerepeltetnie az adatszolgáltatásban, amelyen az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ