Szocho kedvezmény betegszabadság idejére

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék tanácsot kérni Önöktől. Az egyik munkavállalónknak, akit minimálbéren foglalkoztatunk, rendszeresen jár a szociális hozzájárulási adó kedvezmény, mivel szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatjuk. Január hónapban viszont betegszabadságra ment. Azt szeretném kérdezni Önöktől, hogy a betegszabadság időtartamára is jár neki a szocho kedvezmény, vagy arra nem?

Köszönöm a válaszukat előre is!

Magdi

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Magdi!

A szakképzetlen munkavállalók esetében, mint tudjuk, a minimálbér erejéig érvényesíthetünk 9,75% szocho-kedvezményt.

A betegszabadság idejére járó juttatás azonban NEM képezi a szocho-kedvezmény alapját. Méghozzá azért nem, mert a 2011. évi CLVI. törvény 463. § (4) bekezdése leírja, hogy a szociális hozzájárulási adóból az érvényesíthető kedvezmény kiszámításánál a munkavállalót a munkaviszonyára tekintettel megillető (bruttó) munkabért a számviteli törvényben foglaltak alkalmazásával kell meghatározni.

A számviteli törvény (vagyis a 2000. évi C. törvény) a 3. § (7) bekezdésének 3. pontja pedig kijelenti, hogy a betegszabadság idejére járó díjazás nem tartozik a bérköltség fogalmába. Vagyis a betegszabadság napjaira nem érvényesíthető a kedvezmény.

További sok sikert és jó munkát kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm a válaszát!
    2019.02.23. Magdi

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ