Átalányadózás és befizetések

Tisztelt Könyvelők!

Teljes idejű állás (8 órás) mellett vagyok egyéni vállalkozó 2017. decembere óta, és az átalányadózást választottam. Év közben nem vettem ki jövedelmet, csak év végén a nyereséget. Miután levontam az átalány költséget (a 40%-ot), a megmaradt jövedelmemből a befizetett SZJA előlegek figyelembe vételével, a megállapított SZJA mellett mit kell még fizetnem az SZJA-bevallással egy időben, és azt hol kell bevallanom?

Előre is köszönöm a segítségüket!
András

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves András!

Mivel Ön átalányadózó egyéni vállalkozó, a jövedelem kivét, illetve az év végi nyereség az esetében nem alkalmazható, ezért Önnek a bevétele alapján az átalányköltség levonásával megállapított jövedelem után kell a közterheket megfizetnie az alábbiak szerint:

A 15 % személyi jövedelemadó előleget a negyedévet követő hónap 12. napjáig kell befizetnie, kivéve, ha az adóév elejétől összesítve, vagy egyébként valamely negyedévben a fizetendő összeg nem haladja meg a 10 ezer forintot (SZJA tv. 46. § (9) bekezdés). A negyedéves kötelezettséget az szja-bevallásban kell bevallani, és akkor kell még a további szja-t fizetni (és az esetleges késedelmi pótlékot), ha az év közben már befizetett adóelőleghez képest a bevallás alapján befizetési különbözet mutatkozik.

A 19,5 százalék szociális hozzájárulási adót (amely 2019. júliusától várhatóan 17,5%-ra mérséklődik), a 10 százalék nyugdíjjárulékot és a 7 százalék egészségbiztosítási járulékot havonta a következő hónap 12. napjáig elektronikus úton az 58- as bevalláson kell bevallani és eddig kell befizetni a járulékalap után, amely (heti legalább 36 órás munkaviszony mellett) az átalány-költség levonásával megállapított jövedelem. Ha az említett közterheket Ön tavaly nem az előzőek szerint fizette meg és vallotta be, haladéktalanul pótolnia kell az 58-as havi bevallásokat és a kötelezettséget késedelmi pótlékkal növelten kell megfizetnie. Ha segítégre van szüksége ebben, mindenképpen keressen fel egy képesített könyvelőt.

További sikeres vállalkozást kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm a tájékoztatást!
    2019.02.16. András Fáy

Tisztelt Uram!

Köszönöm, hogy kifejtette a teendőimet! Azt hiszem nem kerülhetem el, hogy tényleg egy könyvelőirodától kérjek ebben segítséget. Kár volt a munkatársaimra hallgatnom, hogy egyedül is menni fog.

További minden jót Önnek, és még egyszer köszönöm!

Tisztelettel:
András

0 pont pont pont

Én is köszönöm!

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ