Tortaműhely indítása

Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy tudna-e tanácsot adni? Tortaműhelyt szeretnék csinálni. Helyileg Tolna megye. Olyan dolgok érdekelnének, hogy a kezdő vállalkozóknak milyen támogatások vannak? Hogyan működik ez?
A vállalkozás egy kisebb "cukrászda" inkább tortásműhely lenne. Mekkora kell, hogy legyen a műhely? Csak sok mindennel nem vagyok tisztában még.
Köszönöm válaszát!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Ágnes!

A vállalkozásoknak nyújtható támogatásokról hiteles és aktuális tájékoztatást a helyileg illetékes járási hivatal munkaügyi kirendeltsége adhat. Ugyanis időről-időre új pályázatok vannak, és gyakran változnak a pályázati kiírások.

Néhány fontos dologra azonban könyvelőként is fel szeretném hívni a figyelmét.

A 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, a 22. § (1)-ben például a következőket írja:

"Az élelmiszer-vállalkozás működése során

a) a külső és a belső környezetnek, az elhelyezésnek, az elrendezésnek, a méreteknek, a berendezéseknek, az eszközöknek, a technológiáknak, a termelési és tárolási kapacitásnak, a felhasznált élelmiszer, illetve élelmiszer-összetevők biztonságosságának, minőségének, az alkalmazott csomagolóanyagok és fertőtlenítőszerek megfelelőségének, illetve biztonságos alkalmazásának, a rovarok és rágcsálók elleni védekezésnek, az alkalmazott személyek egészségének, szakképesítésének, illetve szaktudásának alkalmasnak kell lennie az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi előírások betartásának folyamatos garantálására;

b) olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomonkövetési, termék-visszahívási rendszereket vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetni, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonságossága, megfelelő minősége, azonosíthatósága és nyomon követhetősége;

c) az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy - az e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott élelmiszer-biztonsági szaktudással rendelkező - azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek." (vagyis hobbicukrászok nem nyithatnak tortaműhelyet)

A termeléshez kialakított műhelynek is számtalan szigorú előírásnak kell megfelelnie. Csak felsorolás szerűen szeretném ezeket megemlíteni:
- az élelmiszer-forgalmazó hely rendeltetésű helyiséget tartalmazó építmény építése, bővítése, átalakítása az építésügyi hatóság engedélyezési eljárásában a szakhatósági állásfoglaláshoz szükséges dokumentációnak tartalmaznia kell a következőket: közmű nyilatkozat, technológiai leírás és elrendezési rajz, épületgépészet szerelvényezési, fűtési, szellőzési, világítási, anyagmozgatási és személyforgalmi és göngyölegtárolási tervet, az áruszállítás tervezett módját és eszközét, tervezett alkalmazotti létszámot, tisztítási, mosogatási, takarítási utasítást, melléktermék és hulladék kezelési és ártalmatlanítási tervét, az ivóvíz minőségét tanúsító vízvizsgálati eredményt (30 napnál nem régebbit).

- Magyarországon cukrászati készítményeket forgalmazni a helyi jegyzőnél történő bejelentés és az élelmiszerlánc felügyeleti hatóság külön engedélye alapján szabad.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a tájékoztatásom nem teljes körű. Ha bővebb információra van szüksége a döntése meghozatalához, mindenképpen forduljon a megfelelő fórumokhoz, többek között az élelmiszerlánc felügyeleti hatósághoz.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ