Munkaviszony melletti jóga óra oktatás

Tisztelt Cim!

Erdeklodni szeretnek, ha amennyiben maganszemelykent jogaorakat adok mas maganszemelyeknek dij (felajanlas) elleneben, es egyebkent mas szakmaban 8 oras munkaviszonyom van, hogy kell adoznom? Kell-e adoszam, nyugtat v szamlat kell-e adni? Osszevonhato e az igy szerzett minimalis bevetelem a munkaviszonyombol szarmazo jovedelemmel? Ha igen, akkor milyen jogcimen?
Koszonom a valaszt!

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Ildikó!
Ilyen jellegű szolgáltatást ugyanúgy lehet végezni mint minden más vállalkozói tevékenységet. Egyéni vállalkozóként vagy társasági forma keretében. Természetesen az átvett díjakról nyugtát/számlát kell adni. Ha van főállása csak akkor kell havi járulékot fizetni ha van jövedelem kivét a vállalkozásból.

0 pont pont pont

Köszönöm a választ, és amennyiben nem akarok vállalkozást? Magánszemélyként is végezhetem?

0 pont pont pont

Kedves Ildikó!
Mivel ez rendszeres tevékenység csak vállalkozási formában lehet végezni. Az egyéni vállalkozás adózási formája amit ki kell választani. Az Ön esetében, mérlegelni kell, hogy vannak-e költségek, illetve mennyi. Nem kell ugyan járulékot fizetni, csak ha van kivét a vállalkozásból, de év végén nyereségadót igen, Az, hogy a KATA, vagy a sima SZJA szerinti adózási mód éri-e meg, azt ki kell kalkulálni. Kell hozzá egy kis tervezés.
üdvözlettel
Lengyel Krisztina

1 pont pont pont

Ez azt jelenti hogy adószámos magánszemélyként végzem a tevékenységet? Önállóan adózó jövedelmet szerzek így?

0 pont pont pont

Amennyiben havi 3-4 alkalommal tartok 1 órát, tehát minimális az óraszám, akkor is kell vállalkozás, nem lehet adószámos magánszemélyként bevallani és adózni?

0 pont pont pont

Kedves Ildikó,

A nyelv-, zene- és képzőművész tanárok a legtöbb esetben adószámos magánszemélyként végzik a magánóraadásos tevékenységüket. A magántanárok az adószámukat a 19T101-es nyomtatványon tudják megképeztetni az adóhivatalnál.

Viszont fontos kihangsúlyozni, hogy nem minden tevékenységi kör végezhető adószámos magánszemélyként. (Az Ön tevékenysége talán a 8551-es ÖVTJ kód alá sorolható). Az is lehet, hogy csak megfelelő képesítés igazolása mellett nyújthat bizonyos szolgáltatásokat. Mielőtt bármibe belekezdene, érdemesnek tartom először ennek utána járnia a helyi kormányablaknál.

De most tételezzük fel, hogy a kormányablak munkatársai arról tájékoztatják, hogy nincs akadálya adószámos magánszemélyként időnként jógaórákat adni. Ebben az esetben, mivel viszonylag csekély, alkalmi jellegű bevételei vannak, melyik adózási formát lenne érdemes választania?

Először is, a magánóraadásból származó jövedelme (bevétel - költségek = jövedelem) az Szja. törvény hatálya alá tartozik, mint önálló tevékenységből származó jövedelem.

Amennyiben (és feltételezem, hogy így van) magánszemélytől származik a bevétele, akkor a negyedévet követő hó 12-éig Önnek adóelőleget kell fizetnie. Az egyes negyedévekre vonatkozó jövedelemszámításkor a bevételeket és a költségeket az adóév elejétől göngyölítve kell megállapítani. A jövedelem után az Szja-előleg 15 százalék.

A jövedelmet az adóévet követően kell az Szja-bevallásban szerepeltetni, év közben nincs bevallásadási kötelezettsége a magánszemélynek.

Abban az esetben, ha kifizetőtől származik a jövedelem (valószínűleg az Ön esetében ez nem áll fenn), de ha mégis, akkor az adóelőleg levonására a kifizető a kötelezett, és ezt az ún. 1908-as bevallásban kell szerepeltetnie.

Ügyelnie kell arra, hogy a jövedelemszámítás azonos lehet, vagyis vagy a bevétel 90 százalékát tekinti jövedelemének, vagy a tételes költségelszámolást alkalmazza (ezt minden esetben számlákkal kell igazolnia).

Az adószámos magánszemély nem önálló biztosítási kategória, tehát az érintett saját magát biztosítottként bejelenteni nem tudja, ilyen címen járulékfizetési kötelezettség nem terheli. Viszont, ahogyan írta is, Ön a napi 8 órás munkaviszonya alapján biztosított.

Ha valaki vállalkozási tevékenységet folytat, de nem egyéni vállalkozó, a biztosítási kötelezettségét a kifizetőnek az 1997. évi LXXX. törvény 5. § (1) g) pontjában foglalt – a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyokra vonatkozó – szabályok szerint kell elbírálnia. (A Tbj. törvény itt egy különleges esetre utal, mégpedig, ha az ebből a tevékenységéből származó jövedelme egy naptári hónapon belül eléri a minimálbér 30%-át, vagy annak időarányos részét. Ha ilyen előfordul, arról mindenképp tájékoztassa majd munkaadóját és könyvelőjét).

Mindenképpen javaslom, hogy az adószám megképeztetésével, szja előleg számítással, befizetéssel, bevallással és tanácsadással kapcsolatban kérje egy képesített könyvelő segítségét.

Sok sikert kívánok!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

1 pont pont pont
  • +1  Köszönöm a kimerítő és teljeskörű válaszát!
    2019.01.20. ferencz Ildiko

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ