Közösségen belülről történő termékbeszerzés - ÁFA bevallás

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Közösségen belülről vásárolnék árut, rendelkezem közösségi adószámmal (eladó is), így ha jól tudom, a számlán nem fog szerepelni ÁFA. Több kérdés is felmerült bennem az ÁFA bevallással kapcsolatban (havi bevalló vagyok, mivel 2018. februárjában indítottam a vállalkozást, és ha jól tudom az indulástól számított két évig a bevallás gyakorisága havonta történik)
Tegyük fel, hogy január 4-án vásároltam árut
1. a számlát meg is kaptam róla, akkor a kibocsátás napján érvényes árfolyamot kell az ÁFA számításához figyelembe vennem (MNB árfolyamot választottam)? Ezt a januári bevallásban vagy a tárgyhónapot követő hó (február) 20-ig kell bevallanom?
2. ha nem kapom meg a számlát követő hó (február) 15-ig, akkor a 15-i árfolyamon kell az ÁFÁ-át számítani és ezt a februári bevallásban kell szerepeltetni? Legalábbis én így olvastam, viszont azt nem értem, ha nincs még számla a beszerzésről az ÁFA bevallás napján, akkor ez nem gond? Vagy addig valamilyen bizonylatot kell, hogy kapjak?
3. a közösségen belülről történő termékbeszerzésnél a fizetendő ÁFÁ-t és a (12.-14. sor) és a közösségen belüli termékbeszerzés után levonható adó összegét (69.sor) egy és ugyanazon bevallásban kell szerepeltetni? vagyis így nem kell az ÁFÁ-t befizetnem? ( és így természetesen visszaigényelhető ÁFA sem keletkezik).

Előre is köszönöm a segítségüket!

Üdvözlettel: M.Tímea

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Tímea,

Alapesetben január havi beszerzéseiről a január havi ÁFA-bevallásában és összesítő nyilatkozatában ad számot, amennyiben megérkezett a számla is.
Ezeket a következő hónap 20.napjáig kell beküldenie a NAV felé.
Egyszer a 11-14.sorban bevallja a fizetendő adót, majd a 69.sorba beírja ugyanezt, mint visszaigényelhető adó, amennyiben a visszaigénylés feltételei fennállnak.

Amennyiben megérkezik az áru, de nem kap róla számlát, a következő hónap 15.napjával akkor is meg kell állapítania a fizetendő adó összegét - szerződés, megrendelés, szállítólevél alapján.
Ekkor azonban számla hiányában nem igényelheti vissza az összeget.

Praktikusan:
- ha legkésőbb február 20-ig nem érkezik meg a számla, akkor a beszerzés a február havi ÁFA-bevallásba kerül be.
- ha legkésőbb március 20-ig sem érkezik meg a számla, akkor fizetendő adója keletkezik.
- a levonást/visszaigényést legkorábban abban a hónapban tudja érvényesíteni, amikor a számla megérkezik.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ