Adószámos magánszemély

Januárban szeretnék adószámos magánszemély lenni. És érdeklődnék mennyi lehet az éves bevétel,hogy még ide tartozzon? És, hogy a kiadásáról ami a "vállalkozáshoz" szükséges kell-e számlát kérni? És könyvelőhöz évente egyszer kell-e csak menni? Válaszát előre is köszönöm.

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Gergő!
Nincs éves árbevétel megkötés, viszont van ezer más. A tevékenység nem lehet rendszeres és üzletszerű. Eseti bevételei lehetnek, azok összege viszont nem meghatározott. A kiadás egyes esetekben a bevételt is meghaladják, így ritka esetben de bekövetkezhet, hogy semmi adót nem kell fizetni. Én nem javaslom, hogy éves szinten egyszer menjen könyvelőhöz, mert igaz ugyan, hogy egy szakembernek egy ilyen adóbevallás elkészítése semmi fejtörést nem okoz, de azt alátámasztó bizonylatok rendszerbe foglalást, azaz könyvelését havi szinten kell csinálni. A bevallás ugyanis egy végfázis, az könyveléssel kell alátámasztani, a könyvelést pedig bizonylatokkal. Nem mindegy az sem, hogy kifizetőnek számláz, vagy magánszemélynek. Magánszemélyek esetén túl nagy probléma nincs, kifizető esetén Bt. Kft. EV. stb. adóelőleg megállapítási, levonási adott esetben biztosítotti bejelentési kötelezettsége van. Ebből kifolyólag az adószámos magánszemély az egyik legproblémásabb adózói kőr. Számtalan adószámos magánszemélyt könyveltem és könyvelek most is. Aki átalakítható egyéni vállalkozóvá mindig megteszem, már arról nem is beszélek, hogy az adószámos magánszemély adózása nem is a legköltséghatékonyabb. Nem minden tevékenységre lehet megkérni sem. Amennyiben érdekli a témakőr honlapomon utána tud olvasni az adószámos magánszemély jogintézmények, bár azóta már nagyon sok minden változott és jövőre szintén fognak változni. Én mindenképpen szakember megkeresését javaslom, aki személyre szabottan tanácsot ad Önnek!
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Tisztelt Iski Gergő!

Talán érdemes lenne még a NAV infóvonalán, a 1819-es telefonszámon tájékozódnia. Lényeges, hogy milyen jellegű tevékenységhez szeretne adószámot kiváltani, mivel a tevékenység jellege valóban döntő fontosságú a vállalkozási forma megválasztásában. A rendszeres és üzletszerű kifejezés pedig (sajnos) többféleképpen értelmezhető; beszélhetünk például heti vagy havi rendszerességről is, nem igaz?
A kérdéséből nem derül ki, hogy munkaviszony mellett végezné-e ezt a tevékenységet, vagy sem. Érdekes módon a T101-es bejelentő nyomtatvány B01-es lapjának 8. pontjában megjelölhető a "Főfoglalkozásként" végzett jelleg is. Korábban egy olyan (iskolarendszeren kívüli, alapfokú művészetoktatást végző) fiatalember igényelt adószámot, aki épp álláskereső volt, és neki az adóhatóság a nyomtatvány kitöltésének segítése közben ezt a kockát jelölte be. Itt is felvetődik az emberben a kérdés, hogy ha neki ez a főfoglalkozása, akkor mit értsünk az esetében a rendszeres és üzletszerű kifejezés alatt. Nem így van?

A kollégámmal egyetértve mindenképp javaslom a dolog alapos körüljárását, tájékozódást.

És végül még egy kis olvasnivaló:
http://drvilmanyi.eu/szakmai-cikkek/kezdo-vallalkozo-az-adoszamos-adozas-elonyei-hatranyai/

0 pont pont pont

Jelenleg egyetemre járok még egy félévem van és e mellett szeretném csinálni, egy olyan kis tevékenységet amiben ovodai/bölcsödei jeleket árulnék, matricának,vasalható kivitelezésben, és később gyerek ruhákat amikre én készítenék feliratokat. És ezért gondoltam az adószámos magánszemélyre, mert ha véletlenül nem lesz kereslete akkor se buktam úgy semmit.

0 pont pont pont

Kedves Gergő!

Minden tevékenységnek van egy ún. ÖVTJ kódja, amely alapján a hatóságok besorolják, megállapítják, hogy az a bizonyos tevékenység végezhető-e adószámos magánszemélyként, vagy pedig csak egyéni vállalkozás keretében, sőt előírt iskolai végzettség mellett. Az Ön által körvonalazott tevékenység is bizonyára besorolható. Példának okáért megemlíteném a 1419-cel kezdődő "Egyéb ruházat, kiegészítők gyártása" kódot, ami persze alábontható. Ez esetben elsősorban a helyi okmányiroda munkatársai tudnak bővebb felvilágosítást adni arról, hogy a fenti tevékenység végezhető-e előírt iskolai végzettség nélkül, és persze adószámos magánszemélyként.

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert

0 pont pont pont

Tisztelt Gergő!
Ezek szerint Ön az egyetemi tanulmányai alapján biztosított. Ha egyéni vállalkozóvá alakul havi szinte adó és járulékmentes lehet. Egyéni vállalkozóként sincs bukni se fizetni valója ha pl. nem keletkezik bevétele.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Gergő!

Még annyiban tudok segíteni, hogy ide másolom annak a kormányrendeletnek a linkjét, amely felsorolja azokat az ipari és kereskedelmi tevékenységeket, amelyek gyakorlásához szakirányú iskolai végzettség szükséges, anélkül nem engedélyezik a vállalkozási tevékenység végzését.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1000021.NFG&celpara=50/2012&goto=-1

Azért is hívtam fel a figyelmét erre a szinte kihagyhatatlan lépésre, mivel nemrég felkeresett egy fiatalember, akinek a fénykép- és videokészítés volt a hobbija és hiába voltak meg a tárgyi feltételei a vállalkozás elindításának, a kormányablaknál közölték vele, hogy csak szakirányú végzettség igazolása mellett folytathat ilyen tevékenységet. Sajnos ő is fölösleges köröket futott le.

A mellékelt kormányrendelet felsorolja többek között a textilfestést, apró áruk készítését, a gyermekruha-készítést és sorolhatnám. Nem a szakterületem az Ön által megemlített tevékenységet bekategorizálni, de mielőtt bármibe belekezdene, talán érdemes lenne először ennek utána járnia a helyi hatóságoknál (nálunk a járási hivatal kormányablaka és okmányiroda szokott megbízható tájékoztatást nyújtani). Ha már biztos lesz benne, hogy végezheti a kitűzött tevékenységet, utána kell kiválasztania a könyvelője segítségével a számára legelőnyösebb vállalkozási formát.

Kívánom, hogy találja meg a számításait!

Üdvözlettel,
Gazdag Róbert e.v.

1 pont pont pont
  • +1  Pontos, korrekt tájékoztatás.
    2018.12.30. Mart László

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ