EHO

A nemlegességi nyilatkozatot adó őstermelő, az EHO megállapításakor, csökkentheti-e az EHO alapját a megfizetett járulék alapjával?

BZ

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Borbély Zoltán!

Mentes a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetése alól az olyan jövedelem vagy jövedelemnek nem minősülő összeg, amely a Tbj. szerint járulék alapját képezi.

Vagyis, ha Ön biztosított mezőgazdasági őstermelő, akkor a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapját csökkentheti a Tbj. 30/A. §-a alapján megállapított járulékalapjával.

Ön nyilvánvalóan a tételes költségelszámolást választotta, és az e tevékenységéből származó jövedelme utáni bevallás beadási kötelezettségének a nemleges nyilatkozat megtételével tett eleget év elején (a 17SZJA-12-01-es lap 3. sorában) és a következő bevallásában is így kíván eljárni. Ebben az esetben az egészségügyi hozzájárulásának alapja az őstermelői tevékenységből származó bevételének 5%-a lesz, mértéke pedig 14%. A százalékos egészségügyi hozzájárulást majd a 18SZJA jelű bevallásában a bevallási határidőig kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

Tisztelettel,
Gazdag Róbert

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ