Adószámos magánszemély adózása

Kedves Hölgyem/Uram,

Az adószámos magánszemély adózásával kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
- egy barátnőm, a 36 órát meghaladó főállása mellett adószámos magánszemélyként tart aerobic órákat 2018.09.01-től, havi egy alkalommal állít ki erről számlát, csatolva mellé a teljesítési igazolást.
- a 15%-os SZJA összeget a kiszámlázott bevétele után fizetné meg negyedévet követő 12-ig ÉS! itt lenne az a kérdésem, hogy olvastam, hogy ezt nem a bevétel, hanem a jövedelem után kell fizetni, azaz ha jól gondolom, akkor negyedévente csökkentheti az SZJA adófizetési kötelezettség összegét, attól függően, hogy melyik költségelszámolást választja?
- a kérdésem az lenne, hogy hol és mikor kellett arról nyilatkoznia, hogy ő tételes költségelszámolás vagy a 10%-os költséghányadot választja? Kell erről nyilatkozni vagy elegendő majd az éves bevallásnál ezt eldönteni és addig csak gyűjtögeti a számlákat?
- továbbá abban kérném a megerősítést, hogy ha a HAVI bevétel nem haladja meg a jelenlegi minimálbér 30%-át, azaz a 41.400 Ft-t, akkor, csak a jövedelem utáni 15%-t kell fizetni negyedévente?
- Továbbá milyen esetleges buktatókra kell figyelnem?

Példa:
09-12/2018 bevétele: 120.000 Ft
10%os költséghányadot választva, az adóalap: 120.000*0,90=108.000 Ft
SZJA fizetési kötelezettség: 16.200 Ft ?

Ha a költségleszámolás módszerét választotta, akkor ami az adott negyedévben felmerült költség, csak azt teheti be csökkentő tételként?

Példa:
09-12/2018 bevétele: 120.000 Ft
Számítógép javítása: 40.000 Ft
Adóalap: 120.000-40.000=80.000 Ft
SZJA fizetési kötelezettség: 12.000 Ft ?

A fenti példákat jól gondolom?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra





0 pont pont pont

8 válasz

Kedves Nagy Dóra!
Jól körbejárta a témát, de kiigazításra szorul.
Hogy helyesen járjunk el, meg kell néznünk a barátnője kinek állítja ki a számlát aerobic oktatásról. Magánszemélynek vagy cégnek, egyesületnek, önkormányzatnak (összefoglaló néven kifizetőnek).
1.Amennyiben kifizetőnek állít ki számlát a tevékenységről, úgy a kifizetőnek kötelező levonni a díjból az oktató által adott nyilatkozat alapján az adóelőleget. Amennyiben nem adott nyilatkozatot, úgy a 10%-os költséghányad alkalmazható. A magánszemély maximum a bevételének az 50%-ig nyilatkozathat a költségeiről. (erre még visszatérek később)
Ebben az esetben tehát a kifizetőtől már csak az adóelőleggel csökkentett összeget kapja meg. A kifizető bevallja és megfizetni a NAV-nak.
2.Amennyiben magánszemélynek ad számlát, akkor saját maga fizeti meg a jövedelme után, negyedévente az adóelőleget. A költségeiről, a költséghányad alkalmazásáról nem kell nyilatkozni, csak év végén az SZJA bevallásban. (Itt térnék ki a nyilatkozatra és a költségelszámolás módjára.)
- Nem érdemes a 10%-nál nagyobb nyilatkozatot tenni, mert ezt nulla költségnél is alkalmazhatja. Ha több költsége van, akkor még mindig válthat tételes elszámolásra és visszaigényelheti a már befizetett adóelőleg többletet. Viszont ha túl sok költségről (pl 50%-ról) ad nyilatkozatot, de ennél kevesebb lesz év végén, akkor "büntetést" kell fizetni a rossz nyilatkozat miatt és az elmaradt adóelőleg miatt. (+12%-ot)
3. Megbízási díj esetén beszélhetünk arról, hogy a január 1-én érvényes minimálbér 30%-át el nem érő kifizetésből havonta nem kell csak 15% SZJA-t vonni és a kifizetőnek Szocho-t fizetni. De ezt napra illetve órára le kell bontani. Az barátnője esetében ezt át kell számolni, nem biztos, hogy az óradíja a minimálbér 30%-ka alatt lesz. És ha meghaladja ezt a mértéket, akkor a bérekre vonatkozó járulékfizetés vonatkozik rá.
4. De mindenképpen el kell dönteniük, hogy adószámos magánszemélyként számláz vagy megbízási díjról ad számlát.
5. A levezetett példákhoz egy gondolat. Költségként a bevételszerző tevékenységhez szorosan kapcsolódó költségek számolhatóak el, és ezek közül is csak az, amelyekről számla van.

Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Kedves Felgyői Könyvelőiroda,

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszukat.

A barátnőm alanyi adómentesként, adószámos magánszemélyként ad Fitness V* H* Kft.-nek számlát, melynek 9. havi összege: 22.700 Ft volt.
Az elmondása alapján Ő nem adott semmilyen nyilatkozatot a Fitness V* H* Kft-nek, így a barátnőm fizeti a jövedelme után negyedévente az SZJA-t. Ezt így jól gondolom?

Jól jár el, ha most akkor a teljes bevétele után (és nem a jövedelme után) megfizeti a 15%-ot negyedévente? És majd csak az adóbevallásában - ahogy Ön is írta - fog nyilatkozni a költségeiről? Így akkor túlfizetés keletkezik, amit visszaigényelhet?
Vagy alkalmazhatja már most a 10%-os költséghányadot és akkor a negyedéves adófizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul:
3havi bevétel*90%*15%?

Tudnának kérem még abban segíteni, hogy a fenti adatokat -bevétel,költség- a májusi bevallás melyik során kell feltüntetni?

Továbbá az lenne a kérdésem, hogy a HIPA alapja majd mely összeg lesz?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Kicsit össze vagyok kavarodva, még nagyon kezdő vagyok ebben... :-)

További szép napot!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!
Nem Önök választanak, hogy ki és mikor fizeti meg az adót. Mivel Kft-vel kötött a barátnője szerződést, így a Kft-nek kell levonnia az adóelőleget és megfizetnie. Valószínűleg úgy vették, mintha a barátnője egyéni vállalkozó lenne. Tájékoztatni kell őket!
Egyébként alkalmazhatja már az előleg megállapításánál is a 10% költséghányadot.
A Kft-től kell majd kapjon igazolást és azon rajta lesznek pontosan az adatok. Továbbá, ha helyesen járnak el, akkor már a NAV is beleszámolja majd az SZJA tervezetbe az így megszerezett jövedelem adatait. Önálló tevékenységből származó jövedelemnek fog számítani. (7.sor) Nem hiszem, hogy sokat változna a 2017-es évhez képest. 1753 vagy 17SZJA bevallásokat le kell tölteni a NAV oldaláról és a kitöltési útmutatót és a törvényt átolvasni. Ez a leghasznosabb!!!
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Kedves Felgyői Könyvelőiroda!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!

Az adószámos magánszemély nem alanya a helyi iparűzési adónak, így nem kell bejelentkeznie az önkormányzat adóirodájánál, bevallást sem kell beadnia és iparűzési adót sem kell fizetnie.

Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné,

Nagyon szépen köszönöm az információt!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Hölgyem/Uram,

Köszönöm szépen Mindenkinek az eddigi segítséget.

Ismét segítséget és egy megerősítést szeretnék kérni.

A barátnőm - mint ahogy már korábban is írtam - a 36 órát meghaladó főállása mellett adószámos magánszemélyként (mentes) tart aerobic órákat.
Már most látja, hogy hogyan alakul a bevétele az utolsó negyedévre:
- október hónap: 20.700 Ft
- november hónap: 28.200 Ft
- december hónap: kb. 51.000 Ft (!!! és ez már meghaladja a jelenlegi minimálbér 30%-át, azaz a 41.400 Ft-t)
Összes bevétel: 99.900 Ft

Ebben az esetben a 15%-os SZJA mellett, kell még további járulékot fizetni függetlenül attól, hogy a főállásánál a munkáltatója fizet mindent utána? Ha kell fizetni járulékot, akkor mekkora összeget? Levezetné nekem kérem valaki?
Ha esetleg most nem fizet járulékot, milyen szankciókkal kell számolni?
A költségeinek az elszámolásáról nem nyilatkozott, így első körben a 10%-os költséghányadot alkalmazná negyedévente...
Tehát akkor az SZJA összege: 99.900*0,90*0,15=13.500 Ft ?

Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat és a segítséget!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!
Az adószámos magánszemélyek esetén ha kifizetőnek számláz, mindent a kifizető intéz vall be és von le. Ha nem így tetszik, akkor jogszabálysértő módon járnak el. Itt jegyzem meg, nagyon gyakori. Akinek van heti 36 órát elő munkaviszonya, havi szinten lehet adó és járulékmentes egyéni vállalkozó. Az adók és járulékok pontos levezetését a jogviszony függvényében mellőzném, álláspontom szerint kimeríti jelent fórum lehetőségét, javaslom szakember mielőbbi felkeresését összegyűjtve a papírokat, eddigi bérjegyzékeket, bankszámla kivonatokat, melyek alapján ellenőrizhető az utalások teljesítése.
Üdvözlettel:
Mart László
06/70/545-78-24

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ