Adószámos magánszemély adózása

Kedves Hölgyem/Uram,

Az adószámos magánszemély adózásával kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
- egy barátnőm, a 36 órát meghaladó főállása mellett adószámos magánszemélyként tart aerobic órákat 2018.09.01-től, havi egy alkalommal állít ki erről számlát, csatolva mellé a teljesítési igazolást.
- a 15%-os SZJA összeget a kiszámlázott bevétele után fizetné meg negyedévet követő 12-ig ÉS! itt lenne az a kérdésem, hogy olvastam, hogy ezt nem a bevétel, hanem a jövedelem után kell fizetni, azaz ha jól gondolom, akkor negyedévente csökkentheti az SZJA adófizetési kötelezettség összegét, attól függően, hogy melyik költségelszámolást választja?
- a kérdésem az lenne, hogy hol és mikor kellett arról nyilatkoznia, hogy ő tételes költségelszámolás vagy a 10%-os költséghányadot választja? Kell erről nyilatkozni vagy elegendő majd az éves bevallásnál ezt eldönteni és addig csak gyűjtögeti a számlákat?
- továbbá abban kérném a megerősítést, hogy ha a HAVI bevétel nem haladja meg a jelenlegi minimálbér 30%-át, azaz a 41.400 Ft-t, akkor, csak a jövedelem utáni 15%-t kell fizetni negyedévente?
- Továbbá milyen esetleges buktatókra kell figyelnem?

Példa:
09-12/2018 bevétele: 120.000 Ft
10%os költséghányadot választva, az adóalap: 120.000*0,90=108.000 Ft
SZJA fizetési kötelezettség: 16.200 Ft ?

Ha a költségleszámolás módszerét választotta, akkor ami az adott negyedévben felmerült költség, csak azt teheti be csökkentő tételként?

Példa:
09-12/2018 bevétele: 120.000 Ft
Számítógép javítása: 40.000 Ft
Adóalap: 120.000-40.000=80.000 Ft
SZJA fizetési kötelezettség: 12.000 Ft ?

A fenti példákat jól gondolom?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

6 válasz

Kedves Nagy Dóra!
Jól körbejárta a témát, de kiigazításra szorul.
Hogy helyesen járjunk el, meg kell néznünk a barátnője kinek állítja ki a számlát aerobic oktatásról. Magánszemélynek vagy cégnek, egyesületnek, önkormányzatnak (összefoglaló néven kifizetőnek).
1.Amennyiben kifizetőnek állít ki számlát a tevékenységről, úgy a kifizetőnek kötelező levonni a díjból az oktató által adott nyilatkozat alapján az adóelőleget. Amennyiben nem adott nyilatkozatot, úgy a 10%-os költséghányad alkalmazható. A magánszemély maximum a bevételének az 50%-ig nyilatkozathat a költségeiről. (erre még visszatérek később)
Ebben az esetben tehát a kifizetőtől már csak az adóelőleggel csökkentett összeget kapja meg. A kifizető bevallja és megfizetni a NAV-nak.
2.Amennyiben magánszemélynek ad számlát, akkor saját maga fizeti meg a jövedelme után, negyedévente az adóelőleget. A költségeiről, a költséghányad alkalmazásáról nem kell nyilatkozni, csak év végén az SZJA bevallásban. (Itt térnék ki a nyilatkozatra és a költségelszámolás módjára.)
- Nem érdemes a 10%-nál nagyobb nyilatkozatot tenni, mert ezt nulla költségnél is alkalmazhatja. Ha több költsége van, akkor még mindig válthat tételes elszámolásra és visszaigényelheti a már befizetett adóelőleg többletet. Viszont ha túl sok költségről (pl 50%-ról) ad nyilatkozatot, de ennél kevesebb lesz év végén, akkor "büntetést" kell fizetni a rossz nyilatkozat miatt és az elmaradt adóelőleg miatt. (+12%-ot)
3. Megbízási díj esetén beszélhetünk arról, hogy a január 1-én érvényes minimálbér 30%-át el nem érő kifizetésből havonta nem kell csak 15% SZJA-t vonni és a kifizetőnek Szocho-t fizetni. De ezt napra illetve órára le kell bontani. Az barátnője esetében ezt át kell számolni, nem biztos, hogy az óradíja a minimálbér 30%-ka alatt lesz. És ha meghaladja ezt a mértéket, akkor a bérekre vonatkozó járulékfizetés vonatkozik rá.
4. De mindenképpen el kell dönteniük, hogy adószámos magánszemélyként számláz vagy megbízási díjról ad számlát.
5. A levezetett példákhoz egy gondolat. Költségként a bevételszerző tevékenységhez szorosan kapcsolódó költségek számolhatóak el, és ezek közül is csak az, amelyekről számla van.

Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

1 pont pont pont

Kedves Felgyői Könyvelőiroda,

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszukat.

A barátnőm alanyi adómentesként, adószámos magánszemélyként ad Fitness V* H* Kft.-nek számlát, melynek 9. havi összege: 22.700 Ft volt.
Az elmondása alapján Ő nem adott semmilyen nyilatkozatot a Fitness V* H* Kft-nek, így a barátnőm fizeti a jövedelme után negyedévente az SZJA-t. Ezt így jól gondolom?

Jól jár el, ha most akkor a teljes bevétele után (és nem a jövedelme után) megfizeti a 15%-ot negyedévente? És majd csak az adóbevallásában - ahogy Ön is írta - fog nyilatkozni a költségeiről? Így akkor túlfizetés keletkezik, amit visszaigényelhet?
Vagy alkalmazhatja már most a 10%-os költséghányadot és akkor a negyedéves adófizetési kötelezettség az alábbiak szerint alakul:
3havi bevétel*90%*15%?

Tudnának kérem még abban segíteni, hogy a fenti adatokat -bevétel,költség- a májusi bevallás melyik során kell feltüntetni?

Továbbá az lenne a kérdésem, hogy a HIPA alapja majd mely összeg lesz?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Kicsit össze vagyok kavarodva, még nagyon kezdő vagyok ebben... :-)

További szép napot!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!
Nem Önök választanak, hogy ki és mikor fizeti meg az adót. Mivel Kft-vel kötött a barátnője szerződést, így a Kft-nek kell levonnia az adóelőleget és megfizetnie. Valószínűleg úgy vették, mintha a barátnője egyéni vállalkozó lenne. Tájékoztatni kell őket!
Egyébként alkalmazhatja már az előleg megállapításánál is a 10% költséghányadot.
A Kft-től kell majd kapjon igazolást és azon rajta lesznek pontosan az adatok. Továbbá, ha helyesen járnak el, akkor már a NAV is beleszámolja majd az SZJA tervezetbe az így megszerezett jövedelem adatait. Önálló tevékenységből származó jövedelemnek fog számítani. (7.sor) Nem hiszem, hogy sokat változna a 2017-es évhez képest. 1753 vagy 17SZJA bevallásokat le kell tölteni a NAV oldaláról és a kitöltési útmutatót és a törvényt átolvasni. Ez a leghasznosabb!!!
Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Kedves Felgyői Könyvelőiroda!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Kedves Dóra!

Az adószámos magánszemély nem alanya a helyi iparűzési adónak, így nem kell bejelentkeznie az önkormányzat adóirodájánál, bevallást sem kell beadnia és iparűzési adót sem kell fizetnie.

Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Kedves Filus Jánosné,

Nagyon szépen köszönöm az információt!

Üdvözlettel:
Nagy Dóra

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ