EU-s számla

Érdeklődni szeretnek, hogy ha cégnévre vásárolok Szlovákiában olyan terméket, ami nem illik a cég profiljába, saját használatra szeretném, kedvezőbb áron így beszerezni. Ezt a számlát ha nem teszem bele a könyvelésembe, akkor ebből lehet-e valami következmény?
Kp. számla lenne természetesen, nem utalásos.
Ugyanígy mi a helyzet a Mo.-i vásárlásokkal, amik cégnévre történnek az esetleges kedvezmények miatt, de nem kerülnek a könyvelésbe? Ezek kis értékű számlák, áfatartalmuk 100 ezer Ft alatti és szinten kp-sek.

Köszönettel

0 pont pont pont

5 válasz

Kedves Péter !
A cégének van közösségi adószáma ? Azért lenne kedvezőbb? Ha van akkor mindenképpen be kell, hogy tegye a könyvelésébe , mert mindkét félnek adatszolgáltatási kötelezettsége van a saját országának az adóhatóságához. Ezeket az adatokat összevetik, hiszen nem fizet Áfa-t egyik országban sem, így utána komoly büntetés lehet belőle. Ha nem tudja semmiképpen betenni a könyvelésébe a számlát, akkor inkább ne kérje cégnévre a számlát, de akkor az adott ország Áfa-t meg kell, hogy fizesse.
A Mo.-on vásárolt termékekkel kapcsolatban , ha Áfa tartalmuk nem éri el a 100.000 Ft Áfa-t Ön dönti el, hogy beteszi-e a könyvelésébe, hiszen az Áfa-t megfizette, de nem helyezte levonás alá a saját könyvelésében.
Üdvözlettel:
Kiskuti Gáborné

1 pont pont pont

Köszönom a valaszt kedves holgyem.
A cegnek van kozossegi adoszama.
A szamlak osszevetese hogyan tortenik a 2 orszag kozott?ugy olvastam szlovakiaban kicsit szabadabban kezeljk ezt a temat.ha kezi szamlat kapok azt is ossze tudjak vetni?

0 pont pont pont

Kedves Péter !
Igazán nincs mit. Közösségi beszerzésnél függetlenül attól, hogy kp.-s vagy sem mindkét félnek nyilatkozatot kell benyújtania a saját adóhivatalához. Neki igazolnia kell, hogy miért nem számított fel Áfa-t a termékére. Szerintem ezt egyik országban sem kezelik szabadabban. Az összevetés úgy működik , hogy az ő nyilatkozatát összevetik az Ön nyilatkozatával . Ha az egyik félnél hiányzik vagy ellenőrzést kap akkor bírságolható és természetesen az adóhiányt (ÁFA) is rendezni kell.
Üdvözlettel:
Kiskuti Gáborné

2 pont pont pont

Köszönöm a valaszt.

0 pont pont pont

Amennyiben van közösségi adószám, mindenképpen a követendő magatartás az összesítő nyilatkozat benyújtása.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ