KATA hallgatói jogviszony

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő lenne, amennyiben aktív hallgatói jogviszony mellett a KATÁs vállalkozásom után fizetem a havi 25 000 forintot, akkor ugyan úgy vonatkozik rám az a szabály, hogy éves szinten 1 millió forintot nem haladhatja meg az egy cégnek számlázott összeg? Ebben az esetben is munkaviszonyt leplezne? Van-e ilyen szempontból különbség, hogy az illető hallgatói jogviszony miatt vagy 36 órás munkaviszony miatt fizet csak fél KATÁt?

Köszönöm!

0 pont pont pont

4 válasz

Kedves Marcell !
Nincs különbség , Ön ugyanúgy Kata adónemben adózó egyéni vállalkozó. Ha nem éri el az 1 Millió forintos árbevételt egy cégtől akkor is egy vizsgálat alkalmával , ha a bevétele 50 %-át meghaladja az egy cégnek kibocsátott számlák összértéke akkor is leplezhet munkaviszonyt, ha mellé teljesül még egy feltétel. Ha mellé nem teljesül még egy feltétel, akkor semmi gond nincs. Biztosan a Kata adózás lenne a legmegfelelőbb? Ha nincs költsége egyáltalán akkor biztosan, de azért meg kellene vizsgálni a lehetőségeket.
Üdvözlettel:
Kiskuti Gáborné

2 pont pont pont

Kedves Kiskuti Gáborné!

Köszönöm a segítséget!

Olyan vállalkozásról lenne szó, amiben éves szinten 4 millió forint körüli bevétel lenne egy cégtől, azonban a vállalkozás költsége gyakorlatilag a nullával lenne egyenlő. Mit ajánlana? Jobban járok így egy 36 órás munkaviszony mellet vállalkozni vagy akár hallgatói státusz mellett?

Köszönöm!

0 pont pont pont

Kedves Marcell !
Úgy nagyon sok a vállalkozói osztalékadó, ha nincsen költsége.. Alvállalkozói szerződéssel lehetne kivédeni, úgy, hogy a tobbi feltétel ne teljesüljön a munkaviszony feltételezéhez.
Üdv.:
Kiskuti Gáborné

0 pont pont pont

Kedves Marcell!
Meghaladhatja az egy partner felé számlázott tételek összege az 1 millió forintot, de akkor beáll a színlelt munkaszerződés vélelme. A vélelem megdöntése az adóalany feladata. Javaslom figyelmébe a Kata tv. 14. §-át. Ezen felsorolások körül legalább két pontnak kell bizonyítható módon megfelelni a vélelem megdöntéséhez. Nem elég csupán a megrendelővel kötött szerződés. Bizonyítani kell. Mindig annak a személynek van nehezebb dolga aki a bizonyítási teher van. Ugyanis az Kata tv. 14. § (1) Egyértelműen fogalmaz. " A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani. (2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.
Természetesen a kiszámlázás nem tilos, ez Ön tudja eldönteni, hogy a szempontok alapján, hogy munkaviszony-e vagy sem. Javasolni szoktam a beszerzések számláját is megőrizni és lekönyvelni, hogy igazolható legyen, hogy a tevékenységet saját eszközeivel, saját költségein végezte.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ