Kata egyéni vállalkozás székhelye hol?

Sziasztok!

Szellemi munkát végeznék (otthon online oktatás+szakértő), alanyi mentes KATÁ-s egyéni vállalkozó szeretnék lenni (korábban alkalmazott voltam).
Két kérdésem lenne.
1. Albérletben lakunk, állandó lakcímem a szüleimnél van pár kerülettel arrébb. Lehet e abból gond, ha oda van bejelentve a Katá-s cég (ide nem lehet, egyébként is pár hónapon belül költözést tervezünk)?

2. Férjem felvetette, hogy lehet nem is a szülőkhöz kellene a vállalkozást bejelenteni, ne az ő címük legyen minden számlán, hanem székhelyszolgáltatót keressünk és oda. Ezt meg lehet oldani? Katásként problémát okozhat, ha egy ilyen irodaházba van bejelentve a vállalkozás?

Köszönöm szépen a válaszokat!

0 pont pont pont

3 válasz

Kedves Kérdező!

1. Mivel állandó lakcíme jelenleg a szülei címe így természetes, hogy oda jelenti be a székhelyét. Gond ebből nem lehet. Amennyiben nincs tulajdonjoga úgy a szüleitől kér egy székhely befogadó nyilatkozatot.

2. Természetesen lehet, hogy a férje szüleinek a címét adja meg székhelynek, ehhez ugyanúgy kell a férje szüleitől egy székhely befogadó nyilatkozat.
KATA-s vállalkozóként is lehet természetesen székhely szolgáltatóhoz bejelentkezni, de szerintem fölösleges plusz költség csak.

Üdvözlettel:
Tímea

1 pont pont pont

Kovács Tímea válaszával egyetértek, de arra is gondolni kell, hogy építményadó kötelezettség van-e ott ahol a székhely be van jelentve. Ha igen, akkor az ingatlan tulajdonosának vagy tulajdonosainak kell az építményadóról bevallást tennie/tenniük, mert Ön csak bérlőnek számít. Aki vállalkozási céllal ingatlan bérel, az mentes az építményadó bevallása és fizetése alól, de erről adatot kell szolgáltatni az önkormányzat felé.
Természetesen amennyiben nincs építményadó az önkormányzatnál. a fent írtaknak nincs jelentősége.

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!

Én a szülők lakcímére jelenteném be a székhelyet, hozzájáruló nyilatkozattal.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ