Munkásszállás

Jelenleg panzióként üzemeltetett tulajdonomban álló épületet szeretném munkásszállóvá alakítani. Egy munkaerő kölcsönző cég saját munkásaival töltené fel a szabad férőhelyeket. Az lenne a kérdésem, hogy adózás szempontjából mi lenne a legmegfelelőbb vállalkozási forma. Alkalmazottak száma két fő, nekem kellene üzemeltetni.
1. Magánszemélyként bérbe adom az épületet, szja-t fizetek (alkalmazottak miatt kétséges)?
2. EV-ként üzemeltetem?
3. Kft-t alapítok?
Válaszokat előre is köszönöm

1 pont pont pont
  • +1  Kiválló egyértelmű válasz
    2018.07.02. György

5 válasz

Kedves György!
Magánszemélyként is bérbe adhatja, ebben az esetben az éves Szja bevallásában kell feltüntetnie a tevékenységből származó bevételt és ezt tárgynegyedévenként 15 % Szja előleg terheli, pontosabban mondva a költségek levonása után megmaradt részt., amit jövedelemnek hívunk.
Amennyiben Ön magánszemélyként cégnek ad bérbe és Ők megkövetelik az adószámot, akkor adószámos magánszemélyként adja bérbe, ebben az estben a kifizető felé kell költség nyilatkozatot tennie, valamint ő fogja számfejteni az önálló tevékenységből származó jövedelmet és a nettót összeget utalja ki Önnek, majd bizonylatot állít ki az Szja bevalláshoz.
Felmerül a lehetőség az EV. alapítására. Ennek előnye cégekhez képest, hogy nincs ügyvédi munkadíj. A szakszerű alapítás miatt célszerű viszont könyvelőt megbízni, fontos a kötelező bejelentések teljesítése is. Amennyiben Önnek van heti harminchat órát elérő munkaviszonya, havi szinten adó,-és járulékmentessé tehető. A bevétellel szemben költség számolható el, ez lesz az adóalap. Havi szintű nullás bevallásokat be kell adni a "nem kivett kivétre" majd az éves Szja bevallást és Hipa bevallásokat. Értékhatártól függetlenül talán javasolható a 80%-os módszer. Legalább pénztárkönyvi szintű nyilvántartást kötelező vezetni.
Amennyiben adószámos magánszemélyként adja bérbe, jó hír, hogy nem kell már 14 %-os Ehót fizetni az 1.000.000 Ft. feletti rész után.
További részleteket a honlapomon olvashat.
Ha kérdése van forduljon hozzám bizalommal:
Mart László
06/70/545-78-24

1 pont pont pont
  • +1  Kiválló érthető válasz
    2018.07.02. György

Köszönöm szépen a részletes válaszokat!
Jelenleg panzióként üzemel az épület, egyéni vállalkozó üzemelteti, aki nyugdíjas. A válaszából úgy tűnik, hogy ez a vállalkozási forma eddig a legjobb, bár gondolkodtunk Kft-ben, mert így én is (8 órás fő állás mellett) be tudnák társulni. Ezek szerint az én bérezésemet másképp kell majd megoldanunk. Talán annyi lenne a Kft előnye, hogy osztalékként kevesebb terhet kellene megfizetni.

0 pont pont pont

Kedves György!

Tény, hogy az osztalék közterhe kevesebb. 15 % Szja és 14 % Eho terheli csak. A Kft.-ből nem minden esetben lehet kivenni osztalékot, erre bonyolult számítási módszer vonatkozik, "osztalékfizetési korlát számítás", valamint még felmerül a saját tőke/jegyzett tőke arányának vizsgálata is, mely beszűkítheti a lehetőségeket. Az egyéni vállalkozó viszont minden évben köteles az osztalékot kivenni és leadózni, tehát önmagában ezen szempontok alapján nem tartom feltétlenül szükségesnek egy 3 millió forintos alaptőkével rendelkező cég létrehozását.

1 pont pont pont

Kedves László!
Köszönöm ismételt válaszát!
A Kft alapításához szükséges tőkét 50-50%-ban tennénk be. De a válaszok után és is egyre jobban az egyéni vállalkozás mellett tenném le a voksom.

0 pont pont pont

Lehet a Kft.-nek két tagja, akkor a tagok a bevitt törzsbetétek arányában jogosultak osztalékra. Az osztalékfizetés adózása a magánszemély oldalon jelentkezik.
Az egyéni vállalkozás megalapítás olcsóbb, ha nem adj ég nem jönnek össze az üzleti tervek hamar megszüntethető, nincsen végelszámolási eljárás és társai.
Én nem akarom rábeszélni semmire, főképp úgy a bevételi és a költség oldal tervszámait se láttam, hogy az én szakmában tényleg elmondható, hogy a "számok beszélnek" ugyanakkor mégis tapasztalatból mondom, hogy kezdeni célszerű E.V-vel és olyan adózási formával ami a legkevesebb közterhet rója a cégre/egyéni vállalkozóra, végső de nem utolsó sorban egyszerűbb adminisztrációval.
Üdvözlettel:
Mart L.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ