KATA adózás

Tisztelt Cím!

Tanácsot szeretnék kérni: jelenleg alkalmazottként dolgozok egy cégnél, viszont vidékre költözés miatt valószínűleg a jövőben egyéni vállalkozóként számlázni fogok a cégnek (számviteli szolgáltatást), de csak tőlük lesz a jövedelmem (meghaladja az 1 millió Ft-ot), ebben az esetben lehetek-e katás vállalkozó? A problémám az, hogy nem tudom eldönteni, hogy a Kata tv. 14.§ 3.(c,d,e,f) pontjának megfelelnék-e. A szolgáltatást albérletből végezném, saját eszközökkel, viszont a programot amin dolgozok a cég biztosítaná, illetve ő áll szerződésben a különböző cégekkel, akiknek én nyújtanék számviteli szolgáltatást. Ebben az esetben meg tudnám védeni magam egy esetleges ellenőrzés esetén, hogy ez nem bújtatott munkaviszony, vagy nézzek más adózási forma után?Előre is köszönöm szépen a segítséget!

0 pont pont pont

2 válasz

Nyugodtan lehet katás. A tv. 14. par. (3) bek.c),d),f) pontkai miatt nem minősíthető munkaviszonynak.

0 pont pont pont

Kedves Zoltán!
Azért, hogy a vállalkozás tevékenysége nem tartozik a burkolt munkaviszony kategóriába, az alábbi feltételek közül legalább egy valósuljon meg a következő körülmények közül , mert ellenkező esetben az adóhatóság vélelmezheti annak tényét:
• a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte, vagy végezhette;
• a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem adatszolgáltatásra köteles személytől (a továbbiakban: megrendelő) szerezte;
• a megrendelő nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
• a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
• a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a megrendelő bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
• a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;
Tehát itt már 2 feltétel is megvalósul, ami szerint nyugodtan végezheti Katásként ezt a tevékenységet, hiszen a munkát személyesen végzi, és a tevékenység helye is a birtokában van, akkor is, ha közvetve (albérlet). A bevételre írta. hogy több, mint egymillió forint lesz. Ez, ha éves viszonylatba van, nyugodtan kiállíthat még számlát, más partnereknek is, ami arányában nem haladja meg a havi 660.000.- forintot, mert, ahogy írta, a cégen keresztül más cégeknek is nyújtana szolgáltatást.
Üdvözlettel:
Nagy Erika /Nerkal 2001 Bt./

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ