KATA vállalkozás GYED, illetve GYES mellett

Kedves Könyvelők! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy KATA vállalkozásomat jövőre fogom elindítani.
Jelenleg gyermekemmel vagyok otthon. GYED, illetve GYES mellett is a havonta fizetendő összeg 50.000 Ft? A GYED, GYES után fizetett járulékok nem csökkentik ezek összegét?

Köszönöm

0 pont pont pont

10 válasz

A KATA adózási szabályai szerint évi 6 millió forintos bevételig csak a havi tételes adókat kell megfizetni a kisadózó vállalkozásnak: főállású kisadózó után 50 ezer forintot, főállásúnak nem minősülő kisadózó után 25 ezer forintot. A bejelentés hatálya alatt minden megkezdett naptári hónapra meg kell fizetni a tételes adó teljes havi összegét, a következő hónap 12. napjáig. A 6 millió forintos éves bevétel feletti részre 40 %-os adót kell fizetni.

Amennyiben a teljes hónapban gyedben részesül a kisadózó, akkor mentesül az adott havi tételes adó megfizetése alól, kivéve ha a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát végez.

Ha nem köteles a vállalkozó megfizetni minden hónapra a tételes adót, akkor a 40%-os adót is a 6 millió forintnál arányosan alacsonyabb érték felett kell megfizetnie. Ha például 5 hónapig nem kell megfizetnie a tételes adót, akkor 500 ezer * 7 = 3,5 millió forint felett kell 40 %-os adót fizetni.

Ha tehát a vállalkozási tevékenységben nem vesz részt a gyeden lévő anyuka aktívan, akkor nem kell megfizetnie a tételes adót azokban a hónapokban, amikor gyedet kap.

Ha van azonban alkalmazottja, és keletkezik bevétele a vállalkozásban, akkor már érdekesebb a helyzet az adózás témáját illetően. A havi tételes adó meg nem fizetéséről havonta (következő hó 12-ig) nyilatkoznia kell (kivétel a havi nyilatkozatok alól csak egyéni vállalkozónál állna fenn, amikor szünetelteti a vállalkozást).

Amikor mégis megéri kifizetni a tételes adót:

Ha a gyeden lévő vállalkozó azt látja, hogy a vállalkozás adott évben elért bevétele meg fogja haladni a tételes adófizetési kötelezettség alá eső hónapok számának és az 500 ezer forintnak a szorzatát, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy minden hónap után befizesse a tételes adót. Ha egész évben gyeden van a vállalkozó, és nem keletkezik tételesadó-fizetési kötelezettsége, és nem is fizeti azt, akkor a vállalkozás minden bevétele a 40 %-os különadózás hatálya alá kerül.

Az általános szabályok szerint adózó vállalkozó esetében a társadalombiztosítási jogszabályok elnézőbbek. Az 1997. évi LXXX. törvény 29. paragrafusának (4) bekezdése alól a gyedben részesülő egyéni vállalkozó mentesül a havi minimális járulékfizetési kötelezettség alól, a szociális hozzájárulási adóját, illetve járulékait csak a tényleges kivétje után kell megfizetnie.

2 pont pont pont
  • +1  Teljeskörű választ adott. Látszik, hogy hozzáértő
    2015.12.08. Tabáni Tímea

Kedves Krisztina!

Köszönöm, hogy ennyi időt fordított rám.
Ha jól olvasom ki a sorok közül, nem érdemes nem fizetnem.
KATA vállalkozóként az elért bevételem a teljes bevétel összege, vagy a bruttó bevételből a kiadásaimat levonhatom és az így megmaradt bevétel képezi a tételesadó alapját?

Jól gondolom, hogy KATA könyvelést is vállal?

Köszönöm

0 pont pont pont

Kedves TImea!

KATA-sként a bevétel a teljes bevétel összege, a költségeket nem lehet levonni.
Igen, természetesen vannak KATA-s ügyfeleim is, vállalok KATA-s könyvelést is.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne.Ha Gyeden lévő egyéni vállalkozónak egy adott hónapban nincsen munkája,tehát nem folytat tevékenységet azt hová kell jelentenie, és meddig és milyen nyomtatványon ahhoz hogy a tételes adót ne kelljen arra a hónapra fizetnie?Szüneteltetnie nem lehet a vállalkozását mert pályázat alapján indult.
Válaszát előre is köszönöm

0 pont pont pont

A 20T101E-en a tárgyhónapot követő 12.-ik napig.

-1 pont pont pont

Ha katá-s és nincs alkalmazottja, akkor nem végezheti a tevékenységet, mert elvész a Gyed-je. De ha nem KATA-s akkor nincs jelentősége, mert ott csak a kivett bér után adózik.

0 pont pont pont

Aha nem szünetelheti a tevekenységet, akkor fizetnie kell a kata adót.

0 pont pont pont

Gondolom katás ha ideírt ha egész hónapban nem végzett tevékenységet gyed alatt akkor amit írtam nyomin bejelenti és nem kell fizetni a katát ezt minden hónapban meg kell tenni amig nem tevékenykedik,gyed alatt lehet dolgozni nem ugrik az ellátás...

0 pont pont pont

GYED alatt KATA adózó anyuka MENTESÜL a kötelezettség alól, amit utólag jelent a már említett nyomtatványon.
Ha szüneteltet, amit nagyon nem ajánlok, mert abban az esetben elveszíti a GYED ellátását, akkor azt előre kell jelezni a NAV nyilvántartása felé.

0 pont pont pont

Üdvözlöm!

Elnézést, hogy sokadikként beleszólok, de láttam, hogy részválaszok vannak itt is - ott is, de nincs összefoglalva. Szóval amióta GYED melletti munkavégzés van (csak ennek megfelelően kell igényelni), azóta ez alapjáraton nem probléma. Másik, hogy ha szüneteltetem a vállalkozást, szünetel a biztosítás, így nincs a GYED-nek jogalapja. Ezért szabályozza úgy a tv, hogy a KATÁS mentesül a fizetés alól, amíg gyeden otthon van, VISZONT! Dolgozhat a GYED mellett, csak akkor nincs mentessége, fizetnie kell.
Összegezve:
1) választ, hogy dolgozik vagy nem.
2) ha igen, fizeti az 50-ezret, és kapja a gyedet, továbbá dolgozik.
3) ha nem, akkor mentesül a fizetési kötelezettség alól, ehhez nem kell senkit alkalmaznia. Kivéve, ha ez egy üzlethelyiség, ami nyitva van, mert akkor kénytelen lesz, különben hogy van nyitva?

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ