KATÁ-s egyéni vállalkozó: tévesen alanyi mentességet jelöltünk ÁFA helyett

Tisztelt Uram, Hölgyem!

Elindítottunk február 11-én egy egyéni vállalkozást ügyfelemmel, melynél tévedésből alanyi adómentest kattintottunk, mi pedig áfás katások szerettünk volna lenni mellékállásban.
Írtunk egy módosítási kérelmet a NAV weboldalán keresztül tegnap.
Kérdésem lenne, hogy milyen módon lehetne a leggyorsabban módosíttatni a hibánkat, vagy lehetséges-e beadnunk valamilyen változás bejelentő lapot?

Válaszát előre is köszönöm!

0 pont pont pont

13 válasz

Üdvözletem!

Nemrég volt egy hasonló esetem, sajnos sehogy. Kénytelen lesz ÁFA mentesen számlázni, amíg az értékhatárt el nem éri majd. Ezt követően át kell térni áfás módozatra. Ha év végéig nem éri el, akkor január 1-jén lehet rá visszatérni.

Üdvözlettel:

Gubala Ferenc

0 pont pont pont

Tisztelt Réka!

Részben csatlakozom a korábbi hozzászólóhoz. Sajnos a vállalkozói igazolvány kiváltását követően az áfaalanyiság módosítására nincs mód.
Ferenc válaszát azzal egészíteném ki, hogy ha így marad, ne 2019. január 1-én térjenek erre vissza. Amennyiben 2018-ban nem éri el bevételük a 8 millió forint időarányos részét, akkor 2018. december 31-ig van lehetőségük a következő adóévre áfaalanyiságot választani.
Erre az évre még egy lehetőségük van. Sajnos az lehet macerásabb és költségesebb is. Megszűntetik az EV-t és létrehoznak egy Bt-t. A BT is lehet KATÁS, ott is 25.000 Ft lesz a járulék. Kell viszont egy kültag is és egy ügyvéd is, aminek díja van. De így a Bt-ben lehetnek áfásak!

Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tiltja valami, hogy a megszüntetés után rögtön indítson egy új egyéni vállalkozást?
Nem találtam a tiltásra törvényi hátteret.

Kovács Attila Tiborné

0 pont pont pont

Tisztelt Kovács Attila Tiborné!

KATA tv.
A Kata hatálya alól való kilépés évében és az azt követő 12 hónapban nem választhatja ezt az adózást.

Az egyéni vállalkozás megszűntetésének és újraindításának nincs akadálya.

Üdvözlettel
Felgyői Könyvelőiroda

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Az előttem szólókkal ellentétben, szerintem az Áfa tv. 257/F.§ alapján (ez 2018.01.01-től került bele) kijavítási kérelemmel élhet, ha az ottani feltételek teljesülnek, ezek közül is itt annak van jelentősége, hogy nem változik az adóelszámolás. Gyakorlatilag ha még nem bocsátott ki számlát a megindítás óta.
Nem találkoztam még a kijavítási kérelemhez adatlappal, gondolom telefonon megmondják, milyen formában szeretné megkapni a hivatal.
Üdvözlettel:
Varga Anikó
Millefolium Stratégia Kft.

0 pont pont pont

Tisztelt Kérdező!
Varga Anikó válasza helyes. Kötetlen levélben vagy e-levélben lehet kérni a kijavítást. Addig pedig úgy kell eljárni, mintha helyesen, áfa hatálya álá jelentkezett volna.
Üdvözlettel: B Tusják Katalin

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az áfa hatálya alá történő bejelentkezést megtehetik a 18T101E adatlapon, bármikor. Azonban én nem tenném meg. Miért akarnak áfát fizetni? Ráérnek akkor ha megszűnik a jogosultság. Az áfával növelt számláért a vevők többet fizetnek és a számla teljes tartalma nem lesz a vállalkozó bevétele. Ha elérik a nyolc millió forint évre vonatkozó arányos részét, akkor jelentkezzenek be áfa alá csak!

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Mindenki!

Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segítettek!

0 pont pont pont

Kedves Mart László!

Nem tudom mi okból, de tavaly óta a kezdő vállalkozók rögtön be akarnak kerülni az ÁFA körbe. Ha semmi se indokolja és nem tudom lebeszélni őket erről a számomra érthetetlen lépésről, akkor én nem is vállalom a könyvelésüket, mert élből gyanús, az aki az indokoltnál drágább akar lenni a piacon.

0 pont pont pont

Kedves Kolléganő!

Nagyon sokszor tapasztalom én is, hogy az ügyfelek többsége könyvelői közreműködés nélkül kezd el egyéni vállalkozást alapítani teljesen rossz és kedvezőtlen adózási formát választva, elmulasztják a kötelező bejelentéseket, ellenőrzési kockázatnak tetszik ki magukat.
Az okot tudjuk, semmilyen jogszabály nem kötelező őket könyvelői közreműködésre, arról nem is beszélve, hogy "drágák vagyunk". A "könyvelő csak egy szükséges rossz". Én ilyenkor szoktam azt mondani, hogy a helytelenül megválasztott adózási forma és mulasztási bírságok sokkal többre jönnek ki, mint egy tisztességes könyvelési díj.
Én a magam részéről nem is értem sokszor, hogy áfa hatálya alá miért akarnak bejelentkezni sokan, amikor értelme nincs, valamint átalányadózást is sokan azért választanak, mert a webes ügysegéd felkínálja lehetőségként a KATA mellett és nem is gondolják sokan, hogy ha így jönnek létre nem költségelszámolásos Szja szerinti vállalkozók lesznek.
Szóval az én tapasztalatom az, hogy sok a próbálkozás és sikertelen alapítás és utána jön a könyvelő, mindent rendbe tenni.
Persze bevallási határidő közeleg és már ilyenkor nem lehet sok megkereséssel mit kezdeni. Egyszerűen képtelenség a tavalyi évet korrektül lekönyvelni és beadni a bevallásokat.
Aki előre látó és tudatos, annak ilyenkor már minden könyve zárva van és már a bevallásokon is túl van.
Az áfához ragaszkodás meg teljesen indokolatlan. Szerintem csak tudatlanságról van szó. Ne feledjük el, hogy a Kata bevételei értékhatár 12 millió, csak közbe megfeledkeznek sokan az áfa határáról ami 8 millió. Sokan azt se tudják, hogy ha mellékállásúak akkor még járulékot, meg adót se kell fizetni és nem biztos, hogy előnyös a Katázás mert az fix adót jelent, még ha 25.000 Ft. akkor is, De mint úszó a medencébe ugranak bele a Katába, mert a média azt sugallja, hogy könnyű és nem kell könyvelő, aztán már az első táppénz ügyintézés nem megy, jön a színlelt munkaszerződést és ellenőrzés, valamint hallom a sok butaságot, hogy bérbeadói tevékenységet végezni nem lehet. Mi tudjuk, hogy Katásként bérbeadást számlázni nem lehet, de attól még Szja hatálya alatt lehet bérbe adni. Szóval mesélhetnék bőven. Én annak örülök, hogy akit és amit még idáig elvállaltam, bármennyire volt rosszul elindítva, idáig még kivétel nélkül sikerült a törvényes és a költséghatékony irányba terelni a folyamatokat és kialakítani afféle vállalkozói öntudatot és gondolkodásmódot, persze nem kis energiámba került. De annál nagyobb öröm nincs, mint amikor valaki a saját magán érzi, hogy nyugodtan aludhat és gyarapodik.

Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves mindenki!

A párommal most alapítottunk Bt. Könyvelői hibából áfakörösek lettünk, de nem szeretnénk áfásak lenni.
Átjelentkeznénk áfamentesnek. Ezt megtudjuk e tenni valahogy?
Telefonon azt az infót kaptuk a nav -tól hogy nem.
Még nem állítottunk ki számlát, de már nagyon kellene.....

0 pont pont pont

Kedves Szabolcs!

A könyvelő adjon be egy 19T201T nyomtatványt, ahol az alanyi mentességet jelöli meg az indulás napjától.
Üdvözlettel: Filus Jánosné

0 pont pont pont

Üdv!
A Millefolium Stratégia Kft. tavalyi válasza helyes, kijavítási kérelem ügyben,
A kötetlen lévél ma már idejét múlt szerintem, de e-papíron talán fel is dolgoznák.
Ami biztos: 19T201T nyomtatványon van rá külön jelölhető rublika. Az alkalmazhatóság feltétele, hogy ne érintsen adót, ne kelljen számlát helyesbíteni. Ha még nem állított ki számlát úgy is jó, vagy ha kiállított, de arra azt írta, ami javítás után lenne helyes akkor is jogszerű
üdvözlettel
Schmidt Zoltán


0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ