Adókedvezmény

G-119 jelű betegségem van. Mi kell ahhoz, hogy az adó kedvezményt érvényesíteni tudjam? Kinek és mikor kell ezt bejelenteni? Válaszát köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Péter!

A háziorvostól kell kérni egy igazolást, ami hivatkozik -az összevont adó adóalapját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) Korm. rendeletre.
Ezen dokumentum alapján, nyilatkozni kell a kifizető, vagy munkáltató felé, aki az adóelőleg megállapításakor is már érvényesíteni tudja ezt a kedvezményt, ez annyit jelent, hogy év közben több lesz a nettó fizetése.
Amennyiben visszamenőleges hatállyal kapja meg az orvosi igazolást, az adómegállapításhoz való jog elévüléséig önellenőrzés kereté belül érvényesítheti adó visszaigénylés formájában a kedvezményt.
A most sorra kerülő Szja bevallásnál is fel kell tüntetni a kedvezmény, az orvos által kiadott papírt, pedig jól el tenni és őrizni kell. Meg kell nézni, hogy az adott BNO kód szerepel-e a rendeletben, de tekintettel arra, hogy fő profilom az egészségügyi szolgáltatók könyvelése, zsigerből mondom, hogy biztos valami idegrendszeri vagy bénulással összefüggő betegségről lehet szó. Tehát irány a háziorvos első kőrben, aki viszont szakorvosi lelehet fog kérni. Ha a BNO-ba eltérés van, célszerű a szakorvossal és háziorvossal is konzultálni, mert a háziorvos szakorvosi papírt fog kérni, hogy le legyen fedve.
Ha kérdése van forduljon hozzám bizalommal!
Mart László
06/70/545-78-24

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ