Kata adózó - külföldi szolgáltatás számlázása

Kedves Fórumozók!
Főállású KATA-s adózóként jelenleg belföldi szolgáltatások nyújtásáért szoktam számlát kiállítani.
Most lehetőségem nyílt arra, hogy EU-s országban lévő cég felé is számlázzak ugyanígy, egyelőre nem magas összegeket, de rendszeresen. A magyarországival együtt egyelőre nem tervezem, hogy túllépném a katás éves keretösszegeket. Jelenleg magam intézem az egyéni vállalkozásom adminisztrációit, mindent online.
Az lenne a kérdésem, hogy egy-egy ilyen bevétel jelentősen megnöveli-e az adminisztrációs teendőket és ezek a bevételek okoznak-e további adóterheket nekem a katás havi fix adón felül.
A szolgáltatás jellege webes grafika lenne. A munkákat saját gépemen, itthon végezném egy külföldi LTD, azaz kft részére, egyedi megbízások alapján.

Köszönöm!

0 pont pont pont

11 válasz

Kedves kérdező!

Az egy tévhit, hogy katásnak nem kell könyvelő. Mielőbb keressen fel személyesen egy könyvelőt, és bízza rá a könyvelési teendőket!

Váradi Ágnes

3 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Egyetértek az előző válaszadóval, keressen fel mielőbb egy könyvelőt és bízza meg ügyei intézésével. Közösségi adószámmal kell rendelkezni ha az EU-ba számláz.

Ha külföldre számláz már nem járhat el alanyi adómentes minőségében, ÁFA bevallást kell benyújtania, melyben fel kell tüntetnie a külföldre nyújtott szolgáltatást. Ha közösségi tagállamban nyújtja a szolgáltatást akkor erről még külön adatszolgáltatást is be kell nyújtani.

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Egyetértek a kollégákkal. Kell egy könyvelő!
Annyival egészíteném ki a hozzászólásokat, hogy aki rendszeres külföldi kereskedelmi kapcsolatot tervez, annak nem célszerű katásnak maradnia, mert az egyébként irreálisan megkönnyített nyilvántartás mellett az általános forgalmi adó rendszerének és ellenőrizhetőségének megfelelő részletező nyilvántartásokat is kell vezetni. A különböző ügyletek megítéléséhez és az analitikák vezetéséhez pedig könyvelő szükséges. A kata így elveszítheti előnyeit és csak a társadalombiztosítási kötelezettség szempontjából maradhat kedvező. De hogy törvényi hellyel is alátámasszam ezt érdemes elolvasnia az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény XIII. fejezetét az alanyi adómentességről, de különösen a 193.§ -t amely hosszan taglalja, hogy az adóalany az alanyi adómentesség időszakában mely esetekben nem járhat el alanyi adómentes minőségében.

Valastyán Ilona

2 pont pont pont

Köszönöm a válaszokat!
Most már világos, hogy ez esetben a könyvelőt nem tudom "megspórolni". Kérdésem lenne még, hogy a külföldi bevételek után - a kata havi fix 50e felül - hozzávetőlegesen milyen mértékű, körülbelül a bevétel hány százalékának megfelelő közterhem fog keletkezni. Ezt azért szeretném tudni, hogy mindent figyelembe véve el tudjam dönteni, hogy egyáltalán érdemes-e külföldre is dolgozzak a várható intenzitással.

0 pont pont pont

Kedves Péter, én csak biztatni tudom!
Igaz, az ÁFA státuszáról nem ír semmit és a kollégák is azt gondolják látatlanban, hogy ÁFA alanyi mentes, pedig ez csak 8 millió/év bevételig igaz. Melyet idő arányosítani kell, pl. szüneteltetés esetén.
Egyszer majd Ön is mindent tudni fog a vállalkozói kötelezettségeiről, mindenféle szaktudás nélkül is, így ha nem is sokat, így valóban megspórol havonta, egy "kis" összeget.
Ha esetleg nem találna szuper olcsó könyvelőt:
A külföldi bevételt is figyelembe kell venni a 8 milliós ÁFA alanyi mentes határ számításánál, de 8 millió forintig nincs plusz fizetendő adó. 8 millió felett a belföldi bevételeknek ÁFA tartalmuk keletkezik, de a közösségi szolgáltatásnyújtást (közösségi adószámmal rendelkező adóalany felé) ÁFA tartalom nélkül kell kiállítani, ez a külföldi magánszemély felé nyújtott szolgáltatás esetén nem igaz........ nagyon hosszú lenne mindent leírni.
A közösségi (EU-s) bevételeket a bevétel megszerzését követő hónap 20-ig kell bevallani a 1765-ös (1865-ös) bevalláson és be kell nyújtani egy közösségi összesítő nyilatkozatot 17A60-as (18A60) nyomtatványon, hasonlóképpen 20-ig.
Javasolnám a közösségi adószám igénylését a 18T101E nyomtatványon (ha egyéni vállalkozó, mert ha nem akkor más a nyomtatvány száma), mert közösségi (EU-s) adószám nélkül a közösségi kereskedelemről szóló bevallásokat nem dolgozza fel a NAV, többek között.
A devizás bevételeket nem mindegy milyen árfolyamon forintosítja, a bevétel megszerzésének napján érvényes MNB közép árfolyamot kell használnia.
Most, hogy ingyen és bérmentve, leírtam, hogy mit kell csinálnia, sok szerencsét kívánok a kitöltési és minden más procedúrához!
Végtére is ezt bárki meg tudja csinálni, ki ne szeretne a szakember helyett, órákig molyolni a szaktudást igénylő feladatokkal :)
Hogy ne kelljen mástól kérdeznie:
http://nav.gov.hu/data/cms432554/17._Kulonleges_adozoi_kor_20170123.pdf
http://nav.gov.hu//data/cms448601/61._informacios_fuzet___Kisadozo_vallalkozasok_teteles_adojanak_szabalyai.pdf
Sok sikert!

10 pont pont pont

Kedves László,

Ha jobban megnézi az ekézett választ, az 2018.januárjában keletkezett...
Nem mondom, hogy akkor is hibátlan volt, de próbált rávilágítani a helyzet összetettségére...
Addig, amíg egy KATA-s nem hajlandó kifizetni 10.000 Ft-ot éves könyvelési díjként...
Miközben a minimálbér 1 órányi bérköltsége 1.000 Ft körül van...
Azt is el tudom képzeli, hogy a pontok inkább annak szóltak, hogy valaki végre felemelte a szavát...

1 pont pont pont

Kedves Kollégák és Kedves Kérdezők!
Számtalanszor felmerül a kérdés, hogy katás-nak kell-e könyvelő vagy sem. Aki itt van mindenki tudja, legfőképp a kollégák, hogy a könyvelő a számviteli törvény rendelkezésének megfelelően csak a 10 millió forint nettó árbevételű és kettős könyvvitelt vezető vállalkozások számára kötelező. Ott sem az adózás miatt, hanem a számviteli törvény miatt. Az összes többi gazdasági szereplő, csak igénybe veheti a szolgáltatást, ha szeretné, általában az ügyfelek részéről a kellő adózási ismeretek hiánya az ok. Nem is várható el, hogy mindenki mindenhez értsen. Az én válaszom egyszerűen az, hogy aki maga akarja intézni a dolgait és ért hozzá, ott tényleg nem kell könyvelő, azonban az én tapasztalataim alapján a bevételi nyilvántartás vezetése is sokaknak gondot okoz, hiszen nem a számla kiállítása keletkezteti a bevételt, táppénz, szüneteltetés ügyintézése, ezekről nem is beszélek. Azt mindenki maga tudja eldönteni, hogy mit tud és mit nem, viszont én azt tapasztalom, hogy sokan meggondolatlanul, rohannak bele a színlelt munkaszerződésekbe és a külföldi számlázás érdekes esetkörébe és excel táblába levezetik a ki nem egyenlített számlákat bevételként, valamint az áfa alanyiságot a pénzforgalmi jóváírás alapján határozzák meg.....................folytathatnám. Az mindenkinek a maga felelőssége, hogy mit vállal be és mit nem. Én biztos nem szerelném meg villanykonnektort, arra való hivatkozással, hogy három vezeték van benne és egyszerű. Egy biztos, hogy akinek van kellő rutinja, jogszabályértelmező képessége, informatikai ismerete és végig elolvasta a kata törvényt és kitöltött már ilyen nyomtatványokat, annak biztos nem kell könyvelő, sőt felesleges költség lenne. Azt viszont a lehető leghatározottabb módon visszautasítom a magam és kollégám nevében is, hogy mi beképzeltek lennénk, hiszen egy felmerült kérdésre válaszoltunk és mi nagyon sokat tanultunk azért, és folyamatosan járunk továbbképzésekre, hogy egy felmerült problémát törvényesen, gazdaságilag hatékonyan és szakszerűen tudjunk ellátni. Mi a felmerült ügyekben, külön szeretném kiemelni az adótanácsadó kollégákat, akik esetleg ellenjegyeznek is -kötelesek vagyunk szakszerűen eljárni és nem tehetjük meg, hogy amatőr módon kezeljünk, alapjába véve több törvény szabályozása alatt álló szakmai kérdést, hiszen ne felejtsük el, egy dolog a nyomtatvány, ami mögött jogszabály van, aki a mögöttes tartalmat is ismeri, az tudja nem csak találomra kitölteni a nyomtatvány, a paraméterezésekről és informatikai hibákról nem is beszélek......
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont

Kedves Könyvelő Hölgyek, Urak és Cégek!
A Future Könyvelőiroda azt Írja: ha külföldre számláz, már nem járhat el alanyi adómentes minőségében. A CatCount pedig ezt: A külföldi bevételt is figyelembe kell venni a 8 milliós ÁFA alanyi mentes határ számításánál, de 8 millió forintig nincs plusz fizetendő adó. Nekem úgy tűnik ebből, hogy szakértelemmel is lehet ellentétes vélemény, méghozzá elég fontos kérdésben... Vagy félreértettem valamit?

2 pont pont pont

Ez a "legyen egy könyvelőd" a legnagyobb hülyeség, amit ma olvastam az interneten. Persze a könyvelők.hu oldalon mit is mondhatnának :D Minek is? Azért, hogy három ember három teljesen ellentmondó választ adjon ugyanarra a kérdésre? Majd aztán egy büntetés esetén azt mondják, hogy "ez tanács volt, nem vállalom a felelősséget semmiért". Minek a könyvelő, ha a NAV maga nem ad ki egy kötelező erejű állásfoglalást az adózással stb. kapcsolatos kérdésekben??? Ami egyébként a világ vicce, és rá is világít arra, hogy mi folyik a hivatalokban ebben az országban kb. ezer éve. Megmondta Széchenyi István: az 52 kis királyság országa vagyunk, ahol tökéletesen mindegy, hogy mit mond a törvény, mert a hivatal azt csinál veled, amit akar. Szóval a lényeg: nem kell könyvelő. És ha külföldre cégnek számlázol, akkor áfát sem kell számláznod. Vagyis nyugodtan számlázhatsz 12 millióig és még afelett is áfa nélkül. Ha viszont Magyarországról kapott pénzekkel léped át az áfás határt, akkor áfázni kell. Tehát, magyarul: ha kiszámlázol külföldi cégeknek 100 millió forintot és ennyi az éves bevételed, akkor nem kell áfáznod. Ha viszont kiszámlázol 100 milliót külföldre ÉS 12 000 001 forintot Magyarországra, akkor már áfás leszel. Hogy ez mivel jár, azt nem tudom, mert én nem lógok át a magyarországi bevételeimmel az áfás körbe. Ezt a kérdést tedd fel egy másik fórumon. Vagy, ami a legegyszerűbb, én is mindig ezt csinálom: hívd fel a NAV-ot, és kérdezd meg. Segíteni fognak. Csak számonkérni nem fogod tudni a válaszukat, mert semmiféle garanciát nem vállalnak arra, hogy a szakterületükkel kapcsolatos véleményük bármilyen erővel is bírna. Tudnék mesélni ilyen eseteket a saját életemből... Amikor meg akartak büntetni 100 000 forintra, és fél évvel később én kaptam tőlük 20 000 forintot, mert tartoztak nekem. :D

0 pont pont pont

Kedves Péter!

Nagyon sajnálom, hogy ilyen tapasztalatai vannak a könyvelőkkel kapcsolatban, nyilván valóan eddig nem a megfelelőkkel hozta össze a sorsa. Természetesen nem fogom Önnek ajánlgatni a szolgáltatásainkat, de ha nem haragszik felhívnám rá a figyelmét - és másokét is - , hogy a kérdést nagyon leegyszerűsítette, hogy ne mondjam lebutította, egyáltalán nem biztos, hogy igaz amit írt. Sőt nyilván valóan valamit nagyon félreért. Kérem, hogy kezdetnek olvassa el az ÁFA törvényt, annak is a fentebb hivatkozott XIII. fejezetét és megláthatja, hogy nagyon nem mindegy mit számláz és kinek külföldre. Ha az ÁFÁ-val végzett, akkor kérem folytassa a többi cca. 40-60 adótörvénnyel és a hozzájuk szorosan kapcsolódó több száz rendelettel. Ha ezek után Önnek soha többet nem lesz kérdése a NAV felé és mindent pontosan fog érteni én - és szerintem sok kolléga - boldogan elmegyek buszsofőrnek.
De addig kérem, hogy "okos" ember létére, ne biztasson másokat butaságokra, hagyja az általánosítást és próbálja értékelni, hogy van olyan fórum ahol ingyen juthat információhoz. Ami akármilyen is nekünk akik a válaszokat adjuk rengeteg időnket veszi el.

Üdvözlettel:
Wné. L. Katalin

2 pont pont pont

Kedves Péter!
Én viszont nagyon is arra bíztatok mindenkit, hogy legyen egy könyvelője. DE! Kössön vele szerződést, a könyvelő a saját ügyfélkapuján meghatalmazottként adja be a bevallásokat, ne az ügyfél ügyfélkapuján, és a könyvelőnek legyen felelősségbiztosítása. A NAV mindig az ügyfelet bünteti, de ilyen esetekben a PTK alapján a felelősség áthárítható a könyvelőre. Higgye el, hogy speciális esetekben bármilyen gyakorlott is egy könyvelő, véthet hibát. Azt is higgye el, hogy a NAV a mi kérdéseinkre adott válaszaiban sem vállal felelősséget. Az adó és eljárási törvényeink bonyolultak, bizonyos eseteket csak több törvény és rendelet átbogarászásával lehet megválaszolni, vagy még akkor sem, mert a szövegezés nem egyértelmű.
Gondolom, hogy ha mondjuk műtétre kerülne sor Önnél, akkor sem feküdne egy laikus keze alá.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

1 pont pont pont
  • +1  Nagyon korrekt hozzászólás.
    2020.02.16. Iván Ketler

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ