Közösségi adószámmal történő vásárlás

Tisztelt Hölgyek/Urak!

Több EU-s cégnél is lehetőség van arra, hogy a közösségi adószám megadása után nettó értéken vásároljunk, ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim,

- Minden eladónak (webshop, forgalmazó, gyártó stb.) kötelessége nettó számlát kiállítania, ha megadom az EU-s adószámom?
- Ha igen, melyik az a konkrét jogszabály amire hivatkozni lehet abban az esetben, ha az eladó erre nem hajlandó?
- Ha olyan terméket vásárolok, ami után itthon is visszaigényelhetném az ÁFÁ-t, akkor jól gondolom, hogy azután ÁFA fizetési kötelezettségem nem keletkezik? Tehát nem kell befizetnem az ÁFÁ-t, hogy aztán majd visszaigényeljem!?
- Negyedéves ÁFA bevalló vagyok, az így kapott nettó számlákat elég a negyedéves bevallásba betenni, vagy ezekre egyéb bevallási szabály vonatkozik?

Elnézést a szakmaiatlan kérdésekért, a válaszokat előre is köszönöm!

0 pont pont pont

1 válasz

Tisztelt Kérdező!

Amennyiben az eladónak és a vevőnek is van közösségi adószáma, és ezt egymással közlik is, közösségen belüli termékértékesítés valósul meg, mely után az ÁFA-t a vevő a saját tagállama szabályai szerint számítja fel, vallja be és igényli vissza, amennyiben ezt megteheti.
A felszámítandó és a visszaigényelhető áfa ugyanazon bevallásban (a kérdezőnél a negyedéves ÁFA bevallásban) szerepeltethető. Ezen kívül a beszerzésről A 60-as összesítő jelentést is be kell nyújtani.

Az eladó részéről az áfa nélküli értékesítés nem hajlandóság, hanem EU-s adószám létének kérdése. Ezt célszerű az adásvétel során előre tisztázni, hisz a számlán is szerepeltetni kell, a felek kölcsönösen le is tudják ellenőrízni.

1 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ