Alanyi mentesség határának átlépése

A probléma a következő lenne: egy alanyi mentes egyéni vállalkozó október körül átlépte a 8 M Ft-os bevételi határt, továbbra is alanyi mentesként állította ki a számláit, mivel nem volt tudatában annak, hogy elérte ezt a bevételi szintet. Ezáltal a 15 napos bejelentési időt elvétette, kb 2 hónappal.
Azt szeretném kérdezni, hogy a nav felé milyen dátummal történjen a bejelentés ( mostani vagy visszamenőlegesen a tényleges időpontban) illetve az értékhatár utáni számlák esetében helyesbítő számla kerüljön kiállításra, vagy az eredeti rontása mellett új számla készüljön?

Megtisztelő segítséget előre is köszönöm!

0 pont pont pont

6 válasz

Tisztelt Kovács János!
Azzal a számlával, amivel elérte a 8 M Ft-os bevételt, ÁFA alannyá vált.Tehát a számla kelte szerinti dátummal kell belépnie az ÁFA körbe. A később kiállított számlákat - ha módjában van javítani -, javítani kell (stornírozni) és új ÁFA-s számlákat kellene kiállítani. Amennyiben a vevő ezt nem fogadja el, a már kiállított számlák végösszegét ÁFA-snak kell tekinteni és az ÁFA bevallásban szerepeltetni kell. Az ÁFA körbe való belépéssel az adószáma is megváltozott,ezért a számlákon már az ÁFA-s adószámot kell feltüntetni.
Üdvözlettel:
Monori Éva Zsuzsánna

3 pont pont pont

Tisztelt Kovács János úr!

Annyival egészíteném ki az előző választ, hogy az ÁFA körbe kerülés hónapját magában foglaló naptári negyedévről ÁFA bevallást is kell benyújtania a negyedévet követő 20-ig. Ha értékhatár túllépés miatt szűnik meg az adómentesség, az adóalany alanyi mentesség választásával a megszűnés évét követő második naptári év (esetünkben 2019.) végéig nem élhet. Áfa trv. 191. § (3). Tehát csak 2020-tól lehet újra alanyi mentes.

Üdvözlettel,
Kulcsár Erzsébet

3 pont pont pont

Meddig adómentes a Kft egy évre?

0 pont pont pont

Kedves Érdeklődő!
Jelenleg az alanyi áfamentesség határa 12 millió forint.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Minden estben arányosítani kell!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Az arányosításnál azt is figyelembe kell venni, hogy 2020 szökőév.
Üdvözlettel: Filus Jánosné Eti

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ