Mérnöki távmunka mellékállásban - freelancer.com, guru.com és társai

Üdvözlöm!

A közeljövőben főállás mellett távmunkát szeretnék vállalni KATA-s egyéni vállalkozóként. A munkámat a freelancer.com, guru.com oldalakon (közvetítő) tudnám elvállalni, amelyen különböző megbízók (egyesült államokból) projekt munkákat hirdetnek. A munkavállalás folyamata úgy nézne ki, hogy a megbízó feltesz egy munkát, azt én elvállalom az oldalon, majd megcsinálom a részem. Ez után az adott közvetítő számlát állít ki a nevemben a megbízó részére, amit a megbízó kifizet. A fizetés után egy virtuális számlára kerül a pénz, amit én bankszámlára átutalhatok paypalon, payoneer vagy közvetlen átutalás segítségével. Természetesen mindegyik megoldásnak eltérő költség vonzatai vannak.

A kérdésem, ha a virtuális számláról a guru.com utalja ki nekem a munka teljesítésének az összegét, akkor a számlát kinek állítom ki? Ha a megbízónak, akkor nem gond ha a bankszámla kivonatomon az átutalásnál más szerepel (pl. guru.com vagy paypal)?

Illetve a számla összege, mi lesz? Mivel mind a közvetítő oldal le vonja a részét, mind pedig a valuta váltásnak, átutalásnak költségei lépnek fel. Így ha a számla összege és az utalt összeg nem stimmel az probléma-e?

A megbízók az egyesült államokból lesznek, így a kisadózó számlán az áfát érintő résznél "ALANYI MENTES" szöveg helyes-e?

Üdvözlettel,
Béla

0 pont pont pont

1 válasz

Kedves Béla!

A kérdése meglehetősen összetett, ezért javaslom, mindenképpen keressen fel egy könyvelőt személyes konzultáció céljából. Ugyanakkor az biztos, hogy a KATÁ-s adózáshoz a bevételeket kell nyilvántartani, tehát önmagában az, hogy milyen költsége van - ha nem is mindegy - de kisebb jelentőségű. Viszont ettől függetlenül a közvetítő is kellene, hogy valami számlát adjon az érvényesített költségekről. Ugyanis ha Ön nem KATÁ-s, hanem jövedelem alapú adózást választana, ez fontos lenne. Például a bankok is a levont költségekről úgy adnak számlát, hogy tulajdonképp a bankkivonatunk utolsó oldala a számla maga (többségében így oldják meg), tehát ha levon a közvetítő költséget, kell, hogy adjon számlát, függetlenül attól, hogy Ön a KATA miatt nem tudja érvényesíteni.
De az EU-n kívüli (USA felé) történő szolgáltatás nyújtás miatt mindenképp keressen fel egy könyvelőt.

Üdvözlettel:

Gubala Ferenc
G&B Iroda

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ