CSED, GYED, GYES KATÁZÁS ill. 4 órás közalkalmazotti jogviszony mellett

Tisztelt Könyvelő!
Egészségügyben dolgozom orvosként. Az elmúlt 10 hónapban egyéni vállalkozóként 50 ezres KATA adózás mellett, ezt megelőzően közalkalmazottként. Az elmúlt min. 5 év folyamatosan biztosított. Érdeklődnék, hogyha 4 órás közalkalmazotti állásba visszamennék dolgozni (ez kb. 230500 bruttót jelentene), mellette megtartva az egyéni vállalkozást, táppénz esetén, vagy CSED, GYED alatt miből számolnák ki a havi járandóságot? Igaz-e, hogy összeadódik a 4 órás foglalkoztatás járulék alapja és a KATA járulék alapja és ebből lesz "valami"? Illetve igaz-e, hogy csak a KATA alatt bevételtől függetlenül azonos a táppénz, ill. anyasági támogatások összege, vagy bevételek után számolja ki az államkincstár? Amennyiben a részmunkaidős állás mégsem jönne szóba, időben mennyivel előtte kellene az emelt adózású KATÁ-ra váltani gyermekvállalási szándék esetén? Kb. mekkora összeggel számolhatnék a fenti esetekben bruttó/netto ? Sok kérdésemre tisztelettel köszönöm válaszát/ válaszukat, üdvözlettel Szaniszló Szilvia

1 pont pont pont

2 válasz

Kedves Szilvia!

Némileg eltér a helyzet táppénz, és CSED, GYED esetén. A TBJ, mint irányadó jogszabály alapján Ön e szerint többes biztosítotti jogviszonnyal rendelkezik. A táppénz kérelmeket jogviszonyonként bírálják el. Azt, hogy egyik, másik, vagy mindkét jogviszonya alapján keresőképtelen-e, azt a háziorvos bírálja el. Amennyiben mindkét jogviszonyában keresőképtelen, akkor mindkettőre tekintettel kérhet táppénzt.
A CSED és GYED jogalapja a gyermek, tehát abból csak egyet fog kapni. Célszerű a főállású jogviszonyában megigényelni, és az emelt összegű KATÁT befizetni. A biztosításnak a szülést megelőző két éven belül összesen 365 nap alatt kellett fennállnia, és a benyújtás pillanatában is lennie kell. (Ez nyilván megvan.) Az igénylést megelőző hónaptól 180 napra számolják vissza a jövedelmet, tehát célszerű a szülés előtt fél évvel emelt összeget fizetni. Sőt! Azt mondanám, ha összejön a részmunkaidő állás, ha nem, mindenképp gondolja végig az emelt összegű KATÁT, ugyanis az alapösszegre tekintettel fizethető napi ellátási alap 70%-át fogja kapni, ami lássuk be, elég vékony összeg. A KATA adókötelezettség alól a GYED alatt mentesül(het), amelyet jelentenie kell, de ezt a könyvelője nyilván fogja tudni. Ha a TB részt illetően kérdése van, állok szíves rendelkezésére.

Gubala Ferenc
G & B Iroda
20/667-4837

2 pont pont pont

Kedves Doktornő!

Az Ön helyzete elég összetett, azt javaslom, hogy vizsgáljuk meg a helyzetet jogviszonyként.
Amennyiben Ön főállású KATA-s egyéni vállalkozó, akkor havi szinte 50.000 Ft.-ot kell fizetnie, a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig. A társadalombiztosítási ellátások járulékalapja 2017-ben 90.000 Ft. Ez azt jelenti, hogy ezen összeg után fogják számítani az ellátásokat. Amennyiben Ön a magasabb díj megfizetése mellett döntött, nevezetesen 75.000 Ft.-ot fizetett, ebben az esetben 150.000 Ft, a társadalombiztosítási és munkanélküli ellátások járulékalapja. Fontos megemlíteni, hogy jövőre a fizetendő KATA nem változik, viszont a számítások járulékalapja igen. Előbbi esetben 93.500 Ft.-ra és 157.000 Ft.-ra emelkedik. Amennyiben Ön a közalkalmazotti jogviszony mellett KATA-s és a jogviszony időtartama eléri a heti legalább 36 órát, több munkaviszony is összeadódik, akkor nem minősül főállású KATÁ-snak, így 25.000 Ft.-ot kell csak fizetni, de ugyanakkor nem számít járulékalapnak sem. A fenti ügyet vázolva több lehetőség kínálkozik. Egyrészt a közalkalmazotti státusz megtartása mellett mellékállású KATA-zás, másrészt, főállású egyéni vállalkozóvá is át lehet alakulni jövedelem kivét mellett, így a vállalkozás belül is lehet képezni egy magasabb járulékalapot. Fontos az időzítés is, hiszen tudni kéne mikorra tervezi a babát, mert az ellátások időtartama alatt a biztosítási jogviszony, a KATA-a fizetési kötelezettségi is szünetel. Előbbit 17T1041-es nyomtatványon, utóbbit a 17T101E nyomtatványon kell benyújtani a NAV részére. Amennyiben közalkalmazott, az adminisztrációt megcsinálja a munkahelye bér és munkaügyi osztálya, a számfejtést pedig az államkincstár. Fontosnak tartom viszont a lehetőségek teljes számú figyelembe vételét, hiszen több lehetőség van, ez attól is függ természetesen, hogy melyek a rövid,-közép,- és hosszútávú célok. Én a magam részéről, pont az egészségügyi vállalkozásokra specializálódtam, számtalan alternatív lehetőséget ismerek, melyek ismertetése kimeríti jelen oldal által kínált lehetőségeket. A továbbképzési kötelezettséget is lehet szüneteltetni az anyasági ellátások alatt. Ha úgy gondolja forduljon hozzám bizalommal, további információkkal is tudok szolgálni, mint pusztán csak a könyvelésre vonatkozó kötelezettségek és lehetőségek.
Üdvözlettel:
Mart László
06/70/545-78-24
medimartdent@gmail.com
www.martdentkonyvelo.oldalunk.com

4 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ