Mennyit kell adózni havonta?

Egyszerűsített foglalkozásban dolgozom, és keresek 150.000 Ft-ot. Abból mennyit kell adózni?

0 pont pont pont

6 válasz

Üdvözlöm!

Attól is függ, hogy a munkakör képesítéshez kötött-e, vagy sem. Továbbá, hogy ezt hány nap alatt teljesítette. Összeghatárhoz kötött az adómentes kifizetés. Ha valaki többet kap, mint a határ szerint lehet, akkor maga rendezi az adót. Szerintem keressen fel a lakóhelye közelében egy kollegát a munkaügyi papírjaival, és kiszámolja Önnek az adót.

Tisztelettel:

Gubala Ferenc
G&B Iroda

2 pont pont pont

Kedves Kérdező!
Annyival kiegészíteném az előttem szóló kollégát, hogy fontos megvizsgálni a tevékenységet is, hogy arra a tevékenységre létesíthető-e egyáltalán egyszerűsített foglalkoztatás, valamint ha több munkáltatónál történt egyszerűsített foglalkoztatás éves szinten a napok száma összeadódik, mely a 90 napot nem haladhatja meg.
Üdvözlettel:
Mart László

-1 pont pont pont
  • -1  Téves információkat adott.
    2017.11.11. Pigler Éva

Kedves Eszter,

Nincs olyan tevékenység, amire ne lehetne egyszerűsített foglalkoztatás szerint jogviszonyt létesíteni. Ezzel Önnek nem kell foglalkoznia. A 90 nap egy munkáltatóra vonatkozik. Több munkáltatónál ennek a többszörösét is lehet jogszabály szerint egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül dolgozni.

Adózása a következőképpen néz ki:
A munkáltató(k) által kiadott igazolásokon szerepelnie kell annak, hogy Ön szakképzettséget igénylő munkakört látott-e el vagy sem. Össze kell adni mindkét típusú munkavégzés napjait.
1. A szakképzettséget igénylő munkakörben ellátott napok számát (2017-ben) meg kell szorozni 7410 Ft-tal
2. A szakképzettséget nem igénylő munkakörben ellátott napok számát pedig 5870 Ft-tal.
A két összeget össze kell adni. Ez az összeg lesz a "mentesített keretösszeg", mely után Önnek nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Ezek után az igazolásokon szereplő összes kifizetett bér összegéből ki kell vonnia a fentiek szerint kiszámított mentesített keretösszeget, azaz az adómentes részt. A maradék összeg lesz értelemszerűen az adóköteles jövedelem, melynek 15 %-át kell az adóbevallásában szerepeltetni, és határidőig megfizetni.

A biztonság kedvéért javaslom, hogy a bevallás elkészítéséhez szíveskedjen igénybe venni könyvelő segítségét.

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft
+36 70 4084193

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Tisztelt Kolléganő!
Ön ad téves információkat. Igen is van olyan munkakör amire nem alkalmazható az egyszerűsített foglalkoztatás, függetlenül attól, hogy -az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény nem sorolja fel. Egyébként ha a törvényt figyelmesen végig tetszett olvasni, nem csak kimondottan az adózásra vonatkozó részt, hanem tartalmilag végig, az összes olyan kereszthivatkozásokkal együtt, ami más jogszabályra hivatkozik, akkor láthatja, hogy a 3. §. (4) bekezdése értelmében egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem létesíthető bizonyos esetekben idézem: "Nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló jogviszony a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 1. § e) pontjában, valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 1. § (1) bekezdésében meghatározott munkáltató által az alaptevékenységébe tartozó feladatai ellátására." Tehát pl: iskolai tanári munkaviszonyra, rendőri tevékenységre nem lehet létesíteni ilyen jellegű jogviszonyt és még sorolhatnám. Továbbá vannak speciális munkakörök, pl. orvos, gyógyszerész, stb. ahol a munkaszerződést írásba kell foglalni és emiatt nem létesíthető egyszerűsített foglalkoztatás, hiszen a felelősségi szabályok miatt mindenképpen kötelező, (valamint a továbbképzés miatt a szakmai gyakorlat igazolása miatt is) kötelező írásba foglalni a szerződést. Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (továbbiakban Efo.) lehetőséget ad arra, hogy a munkaszerződést nem kell -a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 44. § alapján írásba foglalni. Tehát láthatjuk, ha szélesebben értelmezzük a rendelkezéseket, az adott munkakörök felelősségi szabályainak megfelelően és nem szűken csak és kimondottan az adózási területre, akkor látható, hogy vannak munkakörök, melyek esetén nem alkalmazható az egyszerűsített foglalkoztatás.
Másrészt igen is van időtartamra vonatkozó kritérium. Az (Efo. Tv.) a következő: 2. § 3. bekezdés a.) b.) c.) pontok: "3. alkalmi munka: a munkáltató és a munkavállaló között
a) összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, és
b) egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, és
c) egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig
létesített, határozott időre szóló munkaviszony,".Tehát az egy munkáltatónál töltött napok összeadódnak. Ha több munkáltató van, akkor minden egyes jogviszonyra értelmezni kell és jogviszonyonként nem haladhatja meg, a 90 napot. Ezek után arra kérem Önt, hogy legközelebb, mielőtt valótlanságokat állít, hogy "téves információt adtam" legyen kedves az "ügyet" komplexitásába nézni mert úgy gondolom, hogy nem csak a számok és az esetleges adóterhelés a fontos, hanem a jó döntés is, ami nem mindig fizetendő adókon múlik. Egyébként egy ilyen adóbevallás elkészítéséhez szükségtelen könyvelőt igénybe venni, főképp az Ön fenti adózási tekintetben adott pontos tájékoztatása alapján.
Üdvözlettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Kedves Kolléga!

Kérem, ne felejtse el, hogy a kérdezőnek nem ez volt a kérdése. Ő már jogviszonyt létesített és senki sem feltételezi azt, hogy azt a jogviszonyt nem a hatályos jogszabályok szerint kötötték.
A többire nem óhajtok nyilvánosan reagálni, a kollégák különbséget tudnak tenni a valós és valótlan állítások között.
Másrészt felhívnám az Ön figyelmét, hogy ez a fórum nem a mi levelezésünket szolgálja és egyáltalán nem tartozik a kérdezőre, hogy mi valamiben nem értünk egyet. Ha problémája van velem, akkor azt legyen kedves felém tegye meg.
Ezúton kérek elnézést a kérdezőtől és az olvasóktól is, hogy belecsöppentek ebbe a vitába.

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva

-1 pont pont pont
  • -1  
    2017.12.31. Eva

Tisztelt Kolléganő!

Szerintem egy ügyet mindig komplexen kell nézni. Én találkoztam már olyan esettel, hogy valakit nem jogszerűen foglalkoztattak és nem jogszabálynak megfelelően nyitotta a vállalkozást, de sikerült mindent helyreállítani. Továbbá feltételezem azt is, hogy pénzmosásról és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről szóló törvény hatálya alá nem hiába tartozunk. Tehát vannak olyan ügykörök, -ez nem az, ahol nem viszonyulhatunk úgy, hogy "biztos, jogtiszta". Én úgy gondolom, hogy egy vita építő jellegű is lehet, abból is sokat lehet tanulni, főképp a mi szakmánkba, ahol gyors a változás és mindenki a maga speciális szakterületén a legjáratosabb. Miután Ön a nyilvánosság előtt -álláspontom szerint téves színben tüntetett fel, ezért bátorkodtam megvédeni magam, miután már volt példa arra, hogy Ön más kollégát is -az álláspontom szerint helytelenül leminősített. Tehát amit nekem írt záró soraiban elsősorban Önre vonatkozik. Bizonyára az is ismeretes mindnyájunk számára, hogy a kérdések sokszor nem teljes körűek, ezért muszáj visszakérdezni és esetlegesen a mögöttes dolgokat vélelmezni, amely vélelem is lehet helyes vagy helytelen. Természetesen az ügyfelek és érdeklődők nem minden esetben tudnak úgy kérdezni, hogy arra mindig eldöntető választ lehessen adni -ez nem baj, hisz pont azért kérdeznek, mert nem tudják mi a helyes út. Az orvos is jól kikérdezni a beteget mire nagyon pontos választ ad, hogy mi lehet a baja. Arra a kérdése, hogy miért köhögök nehéz egyértelmű választ adni. Én személy szerint minden hozzám fordulót már a jogviszonya keletkezésének időpontjától áttekintek, ne zárjuk ki annak lehetőségét, hogy az indításnál is lehetnek problémák sőt nagyon sokszor vannak is, ahol nem mindig a törvényességgel van a baj, de azzal is, ezen felül egy rosszul választott adózási forma is tud gazdasági károkat okozni, ami persze kellő határidőn belül orvosolható. Én a magam részéről elnézést nem kérek, álláspontom vállalom, -persze annak fényében, hogy nem érzem úgy, hogy bölcsek köve a zsebembe lenne, az eltérő vélemények pedig lehetnek építőek, hiszen ne felejtsük el, hányszor, de hányszor volt már úgy, hogy egymásnak ellentmondó NAV állásfoglalással találkoztunk, vagy hány alkotmánybírósági döntés mögött van különvélemény, ennek ellenére az Ön kérésére ezt a vitát a magam részéről lezárom!
Tisztelettel:
Mart László

1 pont pont pont
  • +1  
    2017.12.31. Eva

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ