KATA fotós

Tisztelt Könyvelők!
A kérdésem az lenne, hogy egy fotós, ha egyéni-vállalkozást alapít, hogyan számláz? Minek kell a számlán szerepelnie?
Áfás számlát kell írni? Vagy csak nyugtát kell adni? És ha számlát, abból az áfát tényleg le kell adózni? De akkor mire fizetném azt az 50ezer KATA-t?

Válaszukat köszönöm előre is!
Üdv.: Gabi

0 pont pont pont

2 válasz

Tisztelt Gabriella!
Áfás számlát, csak akkor kell kiállítania, ha áfa-alany. Amennyiben most alapítja a vállalkozást, úgy gondolom, hogy erre az évre mindenképp javasolható hogy alanyi áfa-mentes legyen. Ezt az alapítási teendőknél megteheti. A választási határ ebben az évben 8 millió forintnál van, ha az árbevétel éves szinten ezen összeget nem éri el, célszerű alanyi áfamentességet kérni.
50.000 Ft.-ot a főállású kisadózó fizet. Ezen összeg terheli a KATA-s egyéni vállalkozót, amennyiben áfa-alany is, akkor természetesen áfát is fizetni kell. Az áfa áthárított adó és ennek mértékét fel kell tüntetni a számlán, valamin áfa-mentesség esetén ennek tényét. A bruttó összeg tartalmazza a belföldi értékesítés nettó értékét, ezt a könyvelésben értékesítés nettó árbevételeként kerül kimutatásra, míg áfa esetén az áfa analitikát külön kell vezetni és az értékesítések áfájából a beszerzések áfája levonható és csak a különbözetet kell rendezni az állam felé. Az 50.000 Ft.-ot KATA-s egyéni vállalkozói minőségében fizet, ez független attól, hogy alakul az áfája. Áfa kötelezettség akkor keletkezik ha Áfa-alany. Ekkor az adószámában a kötőjelek közé "2"-es kerül, ellenkező esetben "1+-es. Az üzleti évet tervezni, optimalizálni kell. Magánszemélynek adhat nyugtát is, de aki költségként akarja elszámolni a fotózást, oda számlát kell adnia. Ha áfa-alany akkor tartalmazza a számla az áthárított adót, annak mértékét és bruttó fizetendő végösszeget. Viszont a könyvelésbe meg kell bontani a számlát, mert az áthárított adó nem része a bevételnek. Javaslom, hogy könyveléssel keressem meg egy könyvelőt, aki mindent elmond és ezen feladatokat el is végzi.
Ha maga végzi az alapítói teendőket, ne felejtsen el az iparűzési adó alá is bejelentkezni, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál regisztrálni!
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Tisztelt Gabriella!

Mart László kollégám válasza szakszerű.

Röviden kiemelném a lényeget. A KATA a vállalkozási jövedelmet terhelő a bevételek alapján számított tételes adó. (50e Ft-os nagyságrendjében összegszerűen kb. a főállású vállalkozó kötelező járulékait közelíti meg és egyben helyettesíti).

Az áfa téma választás kérdése, amit alapításkor eldönthet, illetve bizonyos esetekben adóév végén módosíthat.

Amennyiben ÁFA kötelezettséget választ, a számla/nyugta szerinti ÁFA összeget nem ön "adózza le" hanem a vevője fizeti meg önnek a szolgáltatása ellenértékén felül.

A vállalkozás alapítása, és maga a működés folyamata is számos eldöntendő kérdés megválaszolásával járhat, melyeknek anyagi vonzata van az Ön számára. Javaslom, hogy egy ilyen fórumon felvetett, pusztába kiáltott szó helyett/után konzultáljon könyvelővel, aki az Ön konkrét helyzetére szabottan tájékoztatja a lehetőségekről.

Üdvözlettel:
Kulcsár Erzsébet

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ