KATA-s számlázás Szlovákiába hogyan?

KATA-s Alanyi adómentes ev. vagyok.
Szlovák cégnek számlázok "videovágás" szolgáltatásról. Azt tudom, hogy ki kell váltanom a Közösségi adószámot ehhez.
MAgyar cégnek sima Kisadózó szöveggel állátott és AAM ÁFA megjelöléssel számlázom a szolgáltatást.

A kérdés, hogyan és mit számlázok a szlovák cég felé?
- Alanyi adómentesként akkor most 27%-os ÁFás számlát kell kiállítanom, amit aztán következő áfabevalláskor intéznem kell NAV felé?
- Vagy szlovák ÁFÁval kell számláznom a szlovák cégnek?
- A számlán az összeg forintban vagy euroban szerepeljen?

Előre is köszönöm!

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Zsófi!

A közösségi adószám kiváltása után végezhet közösségen belüli szolgáltatást.

A számla áfa tartalma elsősorban attól függ, hogy a partner, akinek számlázni fog, szintén rendelkezik-e közösségi adószámmal. Amennyiben igen (a többi esetre nem térek ki), akkor a számla továbbra sem fog áfát tartalmazni, bár már nem alanyi adómentes minősége miatt, hanem a közösségen belüli szolgáltatásra való tekintettel lesz mentes az adó alól. Ebben az esetben a számla befogadója fogja bevallani és megfizetni (esetleg levonni is) a szolgáltatás forgalmi adóját.

Azonban itt még nem ér véget a történet. Ugyanis alanyi adómentes egyéni vállalkozóként közösségen belül végzett szolgáltatásai miatt egy speciális adózói körbe tartozik, aki áfa bevallásra és ezzel együtt A60-as összesítő nyilatkozat benyújtására is kötelezett.

Mindezek miatt javaslom, hogy feltétlenül keressen fel egy könyvelőt aki elkészíti a szükséges bevallásokat és tájékoztatja az esetleges többi lehetőségről, ami a számlázást illeti. A többi eset sem egyszerűbb.

Üdvözlettel:
Bodnárné Pigler Éva
Öreghegyi Adógaléria Kft

0 pont pont pont

Amire még fentebb nem kapott választ:
Szlovák áfa semmiképp sem merül fel az Ön számláján.
Foirnt/euró kérdése: a számlán a devizanem a partnerrel kötött szerződés, megegyezés szerint szerepeljen, de itt érdemes átgondolnia, hogy az eurós számlázásnál felmerülhet egy árfolyamkülönbözet, amikor fizetnek, és ez megéri-e Önnek, valamint hogy euróban vagy forintban vezetett bankszámlára kapja az ellenértéket és az eurós számla fenntartása mennyire költséges. Tehát ez nem szabályozási, hanem gazdálkodási kérdés inkább. Ha euróban számláz, a számlán az áfa alapot forintban IS fel kell tüntetni.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ