Foglaló számlázása KATA-s (nem ÁFÁ-s) vállalkozásként

Üdvözlöm!
Fotózom és KATA-s (áfa mentes) vállalkozó vagyok.
Esküvőknél a szerződéskötés esetén (sokszor 1 évvel az esküvő előtt) a párok foglalót adnak át.
Ilyen esetben jó megoldás az hogy a foglalóról ott helyben készpénzes számlát adok át, majd a teljesítéskor a maradék összegről egy másik készpénzes számlát?
Vagy a foglalóról elég egy nyugtatömbös nyugta? Vagy átvételi elismervény és az esküvő végén teljesítéskor pedig számlázni a szolgáltatás teljes összegét?

0 pont pont pont

2 válasz

Kedves Zsófi!

Kata hatálya alatt tevékenykedő vállalkozók esetén szerintem nyugodtan lehet ilyen formában számlázni, persze adhat bármilyen más jogcímet ennek a "foglalónak" a bevétel jogszerűen úgyis csak akkor keletkezik ha pénzforgalmilag rendezésre került. Készpénzfizetéses számla esetén ez akkor áll fenn, ha feltüntetik rajta a "fizetve" kifejezést. A foglaló egyébként egy polgári jogi fogalom. Én egyszerűen ezt csak előlegnek tekinteném, de nyugodtan ráírhat olyat is hogy fényképezés, mert nincs jelentősége. Kettős könnyvitel estén lenne jelentősége az előlegnek, a beszámításnak stb. Főszabályként a tevékenységi köréhez tartozó tevékenységeket használja! Nyugodtan számlázhat két részleteben, erre semmilyen előírás nincs.
Üdvözlettel:
Mart László

0 pont pont pont

Kedves Zsófi!
Véleményem szerint a foglalóról Önnek számlát kell kiállítania, nem elég a nyugta. A számla lehet készpénzes viszont ha átutalással fizetnek, akkor előbb egy díjbekérőt kell kiállítani, amikor megérkezik a bankba a pénz akkor a számlát. (Számvitelileg a foglaló előlegként viselkedik.)
A tényleges teljesítéskor vagy azt követően kell kiállítani a számlát a teljes vállalási árról és ebben a számlában egy külön soron feltüntetni a korábban kiállított foglalót (vagy előleget) minusszal és a korábbi számla számának hivatkozásával. A fizetendő végösszeg a kettő különbözete lesz.

KATA-s vállalkozóként a kapott foglaló bevételnek számít a pénz átvételekor. Így a munka elvégzését követően a foglalóval csökkentett és kifizetett összeg lesz bevétel. Ez fontos szem elött tartani, ha az ügylet évek között áthúzódik.

Ha kérdése van keressen a felgyoi.konyveloiroda@gmail.com e-mailen.

0 pont pont pont

Az Ön válasza

A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Szolgáltatásaink használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk. További információ